Depresija 2020-04-20T13:07:54+00:00

DEPRESIJA

Simptomi depresije

Depresija je poremećaj raspoloženja. Loše raspoloženje čini da se osećamo sve manje funkcionalno i ostvareno, a ovo je opet uzrok još lošijeg raspoloženja. Tako nam se može dogoditi da se osećamo kao da smo zaglavljeni u živom blatu ili kao da se nalazimo u zatvoru ili začaranom krugu. Neki od simptoma depresije mogu biti.    (…)

Depresija i suicid (samoubistvo)

Po svojoj prirodi depresija je pokret povlačenja. Povlačimo se iz sveta koji nas je izdao, razočarao, povredio. Depresivno povlačenje može biti tiho, skoro neprimetno za ljude iz naše okoline koji užurbano žive svoje živote, nesvesni ili nezainteresovani za ono što se u nama događa.    (…)

Simptomi i vrste depresije – psihijatrijski pristup

Psihijatrijski pristup nam neće pomoći da razumemo svrhu i smisao depresije kao životnog iskustva, što od ovog pristupa ne treba ni očekivati. On će nam pomoći da tačno opišemo razne varijante depresivnih simptoma i načina javljanja depresije. Na ovaj način postaće jasni kriterijumi na osnovu kojih se neko stanje u psihijatriji procenjuje kao depresija. Treba naglasiti i da čitanje i poznavanje ovih kriterijuma ne može da zameni psihijatrijsku stručnu procenu.    (…)

VRSTE DEPRESIJE I POREMEĆAJA RASPOLOŽENJA

Depresija i Bipolarni poremećaj

Manija i hipomanija smatraju se poremećajima raspoloženja koji su po načinu ispoljavanja suprotni depresiji. Kod manije i hipomanije govorimo o povišenom raspoloženju koje se u psihijatriji smatra poremećajem.    (…)

Kako se procenjuje opasnost od suicida?

Procena opasnosti od suicida spada u jedan od najdelikatnijih, najodgovornijih i najtežih psihijatrijskih poslova. Ovaj tekst govori o faktorima rizika, okolnostima koje dramatično povećevaju opasnost od suicida.    (…)

Trajanje i učestalost depresije

Depresija ili depresivni sindrom (skup simptoma) kako se u psihijatriji još naziva, jedan je od najčešćih mentalnih poremećaja. Prema nekim procenama 1/5 ili oko 20% opšte populacije barem jednom tokom svog života ispolji depresivne simptome.    (…)

Suština depresije

Suština depresije je duboki osećaj usamljenosti. Depresija se po tome suštinski ne razlikuje mnogo od drugih mentalnih teškoća. Ipak način na koji do usamljenosti dolazi donekle je različit. U svojoj suštini depresija je povezana sa dubokim doživljajem razočaranja. Snažno razočarenje može nas slomiti odjednom, premda smo godinama mogli pružati otpor, prilično nesvesni da se to događa. S druge strane razočaranje može nastupati polako i tiho, gotovo neprimetno, godinama.    (…)

SUŠTINA DEPRESIJE I PSIHOTERAPIJA

Depresija i Psihoterapija

Izgleda da se depresija ne može savladati prostom odlukom da nećemo biti depresivni, snagom volje i našim naporima da razmišljamo pozitivno. Naprotiv, naši napori da se takva osećanja potisnu samo nam oduzimaju energiju i stvaraju dodatni osećaj poraženosti i frustracije. Psihoterapija depresije s druge strane kreće od uvažavanja depresivnog raspoloženja. Naša psiha je mudra i ništa što se u nama dešava nije slučajno tu.    (…)

Smisao depresije

Naša civilzacija i naše vreme u kojem živimo, zaljubljena je u mladalačka osećanja. Entuzijazam, polet, radost i avanturistički duh, veoma su na ceni. Doživljaj da je život pred nama, pun obećanja i prijatnih iznenađenja, da nas svet želi i očekuje, da širi ruke i trči nam u susret, pomoviše se kao ideal mladalačkog duha. Nameće nam se stanoviše da će nas drugi prihvatiti i voleti samo ako smo vedri i dobro raspoloženi. U suprotnom naš život neće imati smisla.    (…)

Depresija i drugi poremećaji raspoloženja

Istražujući depresiju kao poremećaj rasploženja psihijatri su utvrdili da se loše raspoloženje karakteristično za depresiju kod nekih pacijenata smenjuje sa periodima izuzetno dobrog, povišenog raspoloženja za koje ne postoji neki poseban razlog.    (…)

Comments are closed.