Tuga i depresija 2013-11-23T02:10:51+00:00
asked 8 years ago

Poštovani, prije nekoliko mjeseci sam prekinula vezu u kojoj sam bila psihički zlostavljana. Nikada nisam ni pomislila da bi mi se takvo nešto moglo dogoditi. Naravno, trebalo mi je neko vrijeme da shvatim tu činjenicu, jer, znate kako kažu – u ljubavi smo slijepi. Nikada mi do nikoga nije bilo stalo kao do tog dečka i neko vrijeme je sve bilo lijepo, predobro da bi bilo istinito. Otvorila sam mu se maksimalno, bio je i prva muška osoba pred kojom sam plakala, rekla sam mu za neke stvari iz prošlosti, za ljude koji su me povrijedili i kako bi mi bilo drago da nas dvoje danas sutra prekinemo u normalnim odnosima jer mi se zaista sviđao kao osoba. Ali do toga, naravno, nije došlo. Žao mi je što se nisam maknula na vrijeme, što sam uvidjela neke stvari ali sam ipak pustila da vrijeme odradi svoje, uvijek tražeći neka opravdanja za njega. Svaki dan, ali svaki dan me sustavno ponižavao, vrijeđao, nabijao mi osjećaj manje vrijednosti, samopouzdanje sam izgubila skroz, ni ne sjećam se kada sam samoj sebi uputila neku ohrabrujuću i lijepu riječ. Bila sam žrtva svakodnevne manipulacije, moglo se samnom raditi šta se htjelo, toliko sam se prepustila a u isto vrijeme shvaćala da nešto nije u redu. Postavljala sam si pitanja, zašto ja, kako mi je to netko mogao napraviti, nekome tko je tako dobar, iskren, otvoren, drag… Čak mi je i prijetio da nikome ne kažem šta je bilo među nama, što samo govori da je namjerno to radio, namjerno i svjesno. Ono što me zanima, koliko ogorčenosti i vlastitog nezadovoljstva moramo nositi u sebi da bi svjesno bili tako odvratni i zli prema nekome? Da li je to mržnja, zavist ili nešto treće? Ni oprosti nisam dobila, a toliko sam htjela saznati odgovor. Ni dan danas ga ne znam. Prijatelji su me ostavili jer govorim samo o njemu, jer pokušavam shvatiti kako mi je netko to mogao napraviti. On sada ima curu i koliko čujem, stvarno se zaljubio i stvarno mu je stalo do nje. I onda si mislim, njoj to sigurno neće raditi, posvećuje joj pjesme na fejsu, stavio je da su u vezi, što nikada prije nije. Ja mogu shvatiti da se on zaljubio i da mu ona više paše, ne radi se o tome. Ali čime sam ja zaslužila da se prema meni netko odnosi kao prema smeću, zašto sam ja manje vrijedna? Ne mogu to drugačije protumačiti nego kao mržnju s njegove strane. Samo tako mogu objasniti njegovo bolesno ponašanje. Izgubila sam sebe, plačem po cijele dane i samo se pitam zašto baš ja? Pa zar nisam i ja vrijedna ljubavi? Ili barem poštovanja? Nije mi htio biti prijatelj, nije mi ni dopustio da mu se približim, a stvarno sam dala sve od sebe. Pitam se, pa jer on bio samonm samo s namjerom da mi naudi, da me zlostavlja? Šta je to ako nije mržnja? Zamislite koliko je ponižavajuće kada vam netko zaprijeti da nikome ne govorite šta se odigravalo u vezi, a vi ste cijeloga sebe uložili u nju? Kako da se vratim na staro, kako da opet počnem vjerovati u sebe? Možda sam tražila ljubav na krivome mjestu, ali nitko ovo nije zaslužio. Nitko. Hvala vam i veliki pozdrav.

)

3 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovana,

Izgleda da ste se jednostavno dali zaljubiti u pogrešnu osobu. Kada ste shvatili da vaš patner nije ta osoba, bilo je kasno. Ostajali ste sa njim verujući da je on osoba koju volite. Sada tugujete jer ste otkrili da osobe koju volite nema. Teško vam je da napustite svoj san. Potrebno vam je vreme da se rastanete od svojih izneverenih nada.

Stvar je sigurno gora time što ste se izložili zlostavljanu. Bol gubitka sada nije jedini, već je tu i trauma zlostavljanja. U pravu ste da je nezadovoljstvo sobom i duboki, neprepoznati bol ono što nas, korene li se spolja nagoni da zlostvljamo druge. Mržnja je bol koji smo okrenuli ka spolja. Činimo ga drugima da bi smo ga sa njima podelili. Ovakvo stanje nažalost nije retkost u intimnim odnosima. Oni iz nas ne izvuku sve ono najbolje vać i sve ono najgore.

Psihoanaliza veruje da partnere nesveno biramo tako da nas suoče sa našim originalnim iskustvima ljubavi i bola koji je uvak sa njom skopčan. Istražujući sebe na ovaj način obično nam postane jasno da je ogroman bol koji se pojavio u vezi na ovaj ili onaj način bio deo nas tako da je veza poslužila da on izađe na površinu. Na ovaj način veza nam pomogne da se ponovo suočimo sa svojim celoživotnim, iskonskim nezadovoljstvom i bolim. Ovo je prilika da lečimo i negijemo sebe. Da ponovo odplačemo sve svoje tuge i sve ono što nemamo, ali i da tražimo novi način da se povežemo sa onim što imamo.

Sada vam je potrebno vreme za oporavak. Naga i ljubav bližnjih, onih koje imate i sa kojima se možete razmeniti. U tom procesu važnu ulogu igraju sistami podrške. Naše ljubavi, interesovanja, rad, zajednica, porodica, prijatelji, priroda, sport, životinje, hobi, životni cilj i put, sve je ono što nas drži u teškim iskustvima i što nam pomaže da se polako oporavimo.

S poštovanjm, Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Hvala vam od srca na odgovoru 🙂 Lijepi pozdrav 🙂

)

Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovani, samo da vam javim da sam bivšem poslala e-mail u kojem sam mu napisala kako se osjećam i sve šta mi se zadnjih nekoliko mjeseci motalo po glavi. Također sam ga pitala zašto mi je to radio, čime sam to zaslužila, jer mu barem malo žao. Napisao mi je da mu nije bilo stalo i da nije htio lagati ni sebi ni meni i ja mu odgovorim da kakve to veze ima sa psihičkim zlostavljanjem. Dopisivanje je trajalo nekoliko sati, ništa nisam uspjela izvući iz njega, on se ne kaje ni malo niti pokazuje empatiju, ništa. Samo mi je na kraju napisao ja sam takav kakav jesam i stavio smajlić. Osoba bez srca i duše. Znam da je to bilo glupo od mene ali nisam si mogla pomoći. I sada sam još gore i uhvatila me velika anksioznost. Osjećam ogromnu mržnju prema njemu, želim da mu se nešto loše desi. Znam da je to užasno, ali on ne pokazuje nikakve znakove žaljenja, ničega. Molim vas pomozite mi jer me ta mržnja proždire iznutra 🙁

)