strahovi ipadanja 2016-09-13T17:42:09+00:00
asked 5 years ago

postovani,
moja druga supruga u poslednjih par meseci ima strahovite strahove,pocelo je sa teskim hodom za koji smo mislili da je u pitanju problem sa kicmom medjutim ispostavilo se da nije to u pitanju vec psihicki problemi.
ukratko u predhodnom braku bivsi suprug ju je psihicki maltretirao,nagovarao cak decu da je tuku,cesto je isterivao da spava nocu u hodniku zgrade ili da seta nocu po ulici par sati a deca su je tukla i nikada nije smela da se odbrani jer on nije dozvoljavao da se vice na decu.on licno je nije tukao,akademski je obrazovan ali ju je stalno psiholoski maltretirao.
na kraju ju je isterao pre dve godine bukvalno bez icega,mi smo se upoznali pre oko godinu ipo dana,pocela je da se sredjuje i onda je taj bivsi ponovo poceo da je zove da se vide da treba da ima decu etc.ja jor naravno nisam branio da vidja decu ali kada je pre sest meseci sin bio u poseti zadnji put ona je potpuno odlepila ponovo.sada vec ima strahove da izadje napolje,bukvalno ne moze do prodavnice da ode.pre 20 dana je iz cista mira pala i razbila glavu sada ne moze da izadje na ulicu da ne pocne da pada.
naterao sam je da ide kod psihologa koji je dao sledecu dijagnozu
f33/depressio recurrens
astazija-abazija i psihoterapeutski razgovori
prepisani su joj sledeci lekovi za terapiju
zoloft 100 mg
lorazepam 1mg 3x 1
rivotril 2 mg 1/4
rispolept 2 mg 1/2

molim Vas pomozite mi da shvatim sta je sa njom?uporno prica da oseca strahove ali sada samnom trenutno nema potrebe da se plasi cak sam joj promenio broj telefona da bivsi je ne bi zvao i pricao sa njom,ovo jos nisam video i ne znam kako da se nosim sa ovim,pomozite molim Vas
Aleksandar

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 5 years ago

Poštovani Aleksandre,

Trauma kroz koju je vaša supruga prolazila može biti veoma duboka i sasvim je prirodno da se posledice tog dugog i teškog stanja sada ispoljavaju. Psiha ne zna za vreme i strašne stvari kroz koje smo prošli prisutne su u nama nekad i decenijama pošto se završe.

Moguće je da će sada biti potrebno dugotrajno psihijatrijsko-psihoterapijsko lečenje. Naoružajte se strpljenjem i budite svesni da vaša supruga ništa od toga ne radi namerno.

Verovatno će u svemu i vama biti potrebni novi sistemi podrške kao što može biti psihoterapija i savetovanje, jer će njeno stanje neizbežno uticati na vas.

Važno pitanje za vaš rad na sebi i samospoznaju moglo bi da bude kakve veze sa vama, vašim životnim putem i vašom ličnošću ima činjenica da ste za životnu saputnicu pronašli i odabrali osobu sa ovakvim iskustvom. To je naravno veliko pitanje za dobrih godinu dana rada na samospoznaji i osvešćivanju nesvesnih dinamika i procesa (recimo kroz psihoterapiju), tako neka vas ne brine što možda u ovom trenutku ne naslućujete nikakav odgovor. Ipak za vas i dobrobit vašeg braka može biti veoma važno da nađete načina da gledate u ove teme.

S poštovanjem,
Nikola

)