sanjarenje 2021-09-10T10:22:37+00:00
Anonymous asked 3 years ago

Poštovani, Često sam sebe smatrao drugačijom osobom, da ne kažem poremećenom ili na ivici normalnosti. Naime sklon sam preteranom maštanju. Uglavnom kada sam sam pravim grimase, tiho šapućem sebi u bradu, ili pravim neke pokrete rukom, ili se šetam gore-dole i sve to dok maštam o raznim stvarima. Ovo je naročito bilo izraženo u mom detinjstvu. Umesto igranja sa igrackama, radije bih se šetao po dvorištu gore dole držeći u rukama nešto okruglasto, neki kamencic ili jabuku i usput bih sanjario. Mastao bih i u glavi bih stvarao pricu za neki crtani, film, seriju ili sta vec. Kada bi me roditelji zatekli u takvom stanju često bi mi gestikulirali rukom da nisam normalan i neretko su me zbog toga kritikovali, a neki članovi porodice bi se i  podsmevali. Dakle još uvek sam sebe zateknem u sličnom stanju, kako proizvodim neki zvuk, tiho šapućem, pomeram vilicu itd. ali bar mogu bolje da se kontrolišem ili sakrijem nego kada sam bio dete, i mislim da se to više i ne primeti među ljudima. Ono što drugi primećuju jeste da sam dosta rasejan, ima i onih koji pomisle da sam pomalo gluv. Zbog navedenog stanja, mislim da sam oboleo od depresije i drustvene fobije, jer bih uvek radije sanjario nego što bih se suočavao sa pravim problemima. Zbog toga sam nesnađen, bez prijatelja i bez posla u kasnim dvadesetim godinama. Samopouzdanje nikad nisam imao. U ovim godinama ja sam nesiguran u svoja osećanja, i ne znam šta želim niti koji su mi ciljevi. Jedva sam završio fakultet, mislim da sam prosto imao sreće sa ispitima, jer mi je ponekad jako teško da se koncetrišem, i često odlutam mislima dok nešto čitam. Možda sam prosto ljenj i od mene neće biti ništa, ali činjenica je da zbog svega ovoga ja najiskrenije prezirem sebe i svakodnevno imam suicidne misli ili zamišljam svoju sahranu. Svaki posao koji bih mogao da radim van svoje struke, mi deluje kao teška robija, i zbog toga ne uspevam da se zaposlim i sredim svoj život. Unapred zahvalan na komentaru i pozdrav

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 3 years ago

Poštovani,
Čitajući vaš post osetio sam zainteresovanost za sadžaje vaših sanjarenja/maštanja. Voleo bih da mi napišete nešto više o tome.
Ja sam neko s poslovično slabom koncentracijom i ogromnom potrebom za sanjrenjima i maštanjima, kako u detinjstvu tako i danas. Svojevrstan “izlaz” iz tog unutrašnjeg sveta u spoljanji, nastojim da nađem tako što sadržaje unutrašnjeg sveta pokušavam da uobličim pisanjem. Najčešće potom imam želju da ih pročitam jednom bliskom prijatelju, retko i da ih objavim na društvenim mrežama. 
Ijako je to objavljivanje za mene isprva neprijatno, reakcije drugih budu pozitivne i mnogo mi znače.
Dakle terapijsko pitanje za Vas bi bilo kako s unutrašnjim sadržaijma napolje, i kako s spoljašnjim sadžajima unutra.
Milim da bi se mnogi umetnici, pisci, slikari, čak i glumci i slični “ludaci” pronašli u vašim rečima, kao što sam se i ja pronašao.
Srdačno,
Nikola

)