Razviod, da ili ne 2012-08-03T16:08:17+00:00
asked 9 years ago

Postovani,
nalazim se u vrlo problematicnoj situaciji,pa mi je potrebna pomoc.Imam 35 godina,u braku sam pet godina i imam sina od 3 godine.Zaposlena sam,radim posao u struci koji volim.Problemi u braku su poceli rodjenjem deteta,vremenom se samo produbljuju.Samo dete podrazumeva puno obaveza,ali ja sam gotovo kroz sve prosla sama.Od njega nikakvu pomoc nisam imala.On je presao u drugu sobu da spava pravdajuci se poslom,jos pre nego sto sam se porodila.I kada je ostao bez posla,opet nije hteo da se ukljuci u obaveze.On ne zna sta je neprospavana noc,niti bilo koji drugi problem.Odnosi izmedju nas su zahladneli,pa cak ima i netrpeljivosti.Ja radim i izdrzavam nas,imam obaveze u kuci i prema detetu,naravno.On po ceo dan lezi,gleda tv i zvoca mi kako nista ne stizem,kako sam smotana i neorganizovana.Dok sam na poslu,dete cuvaju babe,jer on ne moze,iako nema nikakvih obaveza.Seksualni odnosi su veoma retki i jako losi.Ja ovako vise ne mogu.Poceo je i da me vredja,omalovazava i uputi mi grozne psovke.Par puta mi je i pretio fizicki,ali do toga nije doslo.Pokusavala sam da razgovaram sa njim vise puta,ali bezuspesno.On se tada iznervira i pocne da me optuzuje i govori da smo u ovakvoj situaciji iskljucivo zbog mene.Zivimo u malom mestu, tako da nemamo mogucnost odlaska u bracno savetovaliste.Poslednji razgovor se zavrsio tako sto mi je rekao da cemo jos malo ovako da trpimo dok dete ne odraste,pa da vidimo sta cemo.Ja ne mislim da treba da trpi bilo ko.Pre mesec dana sam htela da odem,ali na njegovo insistiranje nisam.Nemam podrsku ni od mame.U medjuvremenu mi se javio covek koji je bio moja velika ljubav,i to me sada dodatno opterecuje.Cak sam spremna i sa njim da zapocnem opet vezu, jer nas vezuju jake emocije,ali sve stopiram ne bih li donela konacnu odluku.Mislite li vi da vredi i dalje pokusavati spasiti ovakav brak? Ja cak vise nisam sigurna ni da to zelim.jedino brinem zbog deteta koje je jako vezano za svog oca.Izvinjavam se zbog preopsirnosti,zelela sam da Vam pruzim sto vise informacija.Hvala unapred.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Poštovana,

Ako samo dobro razumeo, kada ste dobili dete shvatili ste da Vi i vaš suprug ne umete da funkcionišete kao tim koji bi podelio obeveze i odgovornosti. Vi za to smatrate krivim svoga supruga, a on vas. U međuvremenu se pojavio čovek koga ste voleli i prema kome idelje niste ravnodušni. Sada bi ste da napustite brak ali nemate za to dovoljno podrške.

Ipak sve što bih se usudio da vam kažem, to je da ste samo Vi pozvani da tražite odgovor na pitanje da li se vredi borti za brak u kome ste. Odluka o razvodu toliko je krupna i delikatna da mi se čini da bi s moje strane bilo neodgovorno da vam na ovaj način bilo šta sugerišem, naročito kada imam u vidu da ne poznajem širi kontekst, niti vas i vašeg partnera.

Srdačno, Nikola

)