Raskid,bol,ocajanje 2016-01-09T17:55:49+00:00
asked 6 years ago

Molim za pomoc,problem je slozen, imam 27 godina,zivim samo sa ocem, u skromnim uslovima, u maloj staroj kuci, od bombardovanja u pukotinama i losem stanju, sramota me je bilo da mi bilo ko dodje u goste, godinama vec sam u brigama i stresu,kako naci posao, sta sa zivotom, kako srediti kucu,sam brinem o tome, jer moj otac jednostavno ne zeli da se bori za mene, na bilo koji nacin, sa 23 godina sam doziveo prvi raskid ozbiljne veze, ostavljen sam verovatno jer nisam bio dobra prilika ze nesto vise, najgori period u zivotu, cak gore i od perioda kada sam imao 18 godina i ostao bez majke…..srecom posle par meseci upoznajem devojku, koja mi je pomogla da zaboravim sve, s njom sam bio sledecih 3 godine, ostavila me je skoro,zbog drugog…ona je posle par meseci veze zatrudnela, ali je abortirala, i ja sam se slozio sa tim, zbog mog materijalnog stanja, hteo sam da sacekam malo da sredim kucu pa onda, sad se kajem zbog toga. i osecam griznju savesti,sto nisam forsirao da se to dete rodi, a ako ga niko drugi nece, da raskinem sa njom, ipak sam ostao sa njom sl. 3 godine, gde sam izgubio sve prijatelje, da bi posvetio slobodno vreme njoj, sada nemam prijatelje, kucu i dalje nisam sredio, svi kakvi takvi prijatelji sto su ostali su se ozenili vec imaju decu, nemam sa kim da jurim neku novu, ocajno se osecam,prvi put u zivotu mi smeta da ostanem sam kuci, pre mi je prijala, sad se plasim samoce,imam strah od toga da ne ostanem sam, otac mi je star ima 63 godina, i imam strah da kad budem ostao i bez njega, da to ne bude i moj kraj… svaki dan zovem te neke drugove, koji me uglavnom kuliraju,sto mi jos pogorsava stanje, ovaj raskid je bio kap koja je prelila casu, sada osecam gusenje,bol u grudima stalno, bol u srcu, ne mogu da sredim misli, sve sto sam voleo da radim da gledam filmove,da citam novine,da pratim sport, sad ne mogu, stalno mislim sta bi bilo kad bi bilo, ne mogu da mislim pozitivno, uvek mislim da me nijedna nece jer sam siromasan, dzabe to sto izgledam solidno, osecam kao da sam propustio priliku koju mi je bog podario, molim za bilo kakvu pomoc

)

7 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovani,

Životni put zahteva smisao kako bi se održao, jer bez smisla i bez cilja kojem težimo možemo imati osećaj da smo izgubljeni u gustoj šumi, okruženi tamom a da nam je jedini orjentir sopstveni jecaj, koji nas vrti u krug.

Mogu da primetim vaš bol. Ali isto tako mogu da primetim da veći deo tog bola možda dolazi od vas samih i od vaše prihvaćene, kako je to Tomas Mur rekao, mitologije. A opet i sami ste videli u više navrata da ste u mogućnosti da imate dužu vezu i pored toga što niste u zadovoljavajućem materijalnom stanju.

Razmislite šta je ono čega se vi zapravo, u svojoj dubini bojite? Kako vas samoća uznemirava? Kuda odlaze vaše misli?

Znate, malo kod od nas gaji samoću, a opet ona je paradoksalno tu da bi nam bila najveći lek. U samoći smo u stanju da se suočimo sa demonima naše unutrašnjosti, da ih pogledamo u oči i da ih prihvatimo, znajući da bez toga nema daljeg napretka. Shodno tome, pokušajte da vidite da je svaki dan nova prilika, koju vam Bog daje.

Preporučio bih vam knjigu od sjajnog psihijatra i psihoterapeuta, Viktora Frankla “Zašto se niste ubili?”.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)

Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Pre sam se osecao lepo kad sam sam, uvek sam nalazio neku zanimaciju i iskoristio to vreme, sad prvi put u zivotu mi smeta kad sam sam kuci……imao sam veze iako sam lose materijalne situacije, ali to nisu bile iskrene veze, iskoriscnen sam da nekog razonodim dok im trebam, nijedna nije mogla sebe da zamisli da se uda za mene, ili da zivi sa mnom, i mislim da nikad necu naci neku ok devojku, koja ce da bude srecna sa mnom cak i ako budemo ziveli u oovakvoj kuci, jer zadnjih 5 godina su mi prosle,nista nisam postigao bitno za taj period, sigurno i u sledecih 5 se nista specijalno nece promeniti,a tad cu imati 32….ne vidim izlaz, ne vidim nesto sto ce da mi da nadu …nemam sa kim da pricam o svojim emocijama,i tome sto me muci,sve drzim u sebi, otisao bih kod psihijatra,ali imam dosta poznanika na tom odelenju sto rade, ne bih da se procuje,posto zivim u malom gradu, da sam odlazio tamo, jel mozete vi nekako da mi pomognete? a knjigu cu svakako procitati. Hvala unapred

)

Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Nije sramota leciti se, nemoj da odustajes. Nista nije lose ici kod psihijatra, lekar kao i svaki drugi, pomoci ce ti sigurno, na osnovu pisanja vidim da imas depresiju. Sto duze cekas bice ti gore… Zakazi sto pre. Zelim ti puno srece. Depresija se uspesno leci.

)

Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovani,

Ma koliko vam ovo čudno zvučalo, tražiću od vas da makar dok čitate moj odgovor dozvolite sebi da postoji šansa (bar i mala) da je ono što čitate moguće.

Vidite, još su u staroj Kini pisali o nečemu što se naziva samoispunjavajuće proročanstvo. Ukratko, ono se odnosi na možda nama sa Balkana biže reči oca Tadeja: “Kakve su ti misli, takav ti je život”. Dakle, ukoliko se fokusiramo da u našoj svakodnevici gledamo samo one loše aspekte, sasvim je normalno da ne vidimo svakodnevne mogućnosti koje su u isto tolikom broju. Vi kažete: “Neće me nijedna jer mi je kuća siromašna”, ja kažem: “Hoće, jer to nije bitno, ukoliko toj devojci pokažete želju da renovirate kuću, da svoj život dovedete u red i pronadjete posao”.

Ljudi se stide onoga što jesu, što je apsurd čovekove inteligencije. Ne možemo biti nešto što nismo, a zar ako smo siromašni, ako nam je kuća u pukotinama i ako nemamo posao, nemamo prava da budemo zadovoljni? Nemamo pravo da imamo ženu i porodicu? Pogledajte plemena u Africi koja žive u kući od blata, da li su oni u dilemi? Možete da kažete da je to drugačija kultura, oni nisu navikli na luksuz modernog čoveka, ali fokusirajmo se na dublji aspekt toga, oni su ljudi, kao i mi i njima je to dovoljno – dakle, to može biti dovoljno, da bismo se okupili oko vatre i uz smeh, pesmu i igru, veselili i čekali novi dan.

Teškoće života jesu prolazne, ukoliko im damo smisao postojanja. Postaviti sebi pitanja – Šta je ono zbog čega ja sve ovo proživljavam? Kako ja to proživljavam? Kako sebi činim da se ovo stanje održava? Mogu nas usmeriti da naše greške. I ne kažem da je vaše stanje mačiji kašalj i da se vi možete sutra probuditi veseli, sa smislom i životnim putem. Samo vas usmeravam da je to moguće i da je prvi korak, od još hiljadu njih, da jednostavno date svojoj duši tu otvorenost, da je sve ovo samo znak i da je upravo to ta prilika koja vam se pruža – da vidite znak.

Psihoterapija nije kratak proces, zapravo može da traje i godinama. Cene se kreću od 1000din do 50e, u zavisnosti od toga da li vam terapiju drže studenti na edukaciji za terapeuta ili neko ko ima višegodišnju praksu i iskustvo. Vi nam se možete obratiti za rad sa vama, ukoliko se odlučite za to. Terapija se može odvijati online preko skajpa ili u Beogradu. Cena jedne seanse u trajanju do sat vremena je 25e. O našim ostalim ponudama, možete informisati na sajtu ili pozvati broj početkom sledeće nedelje kada se kolega vrati sa puta.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)

Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Jel postoje neke tablete, koje mogu da se kupe bez recepta, jer osecam NON STOP, gusenje ili kao neko stezanje u grudima, u srcu, panika,strah od samoce, samo zelim da budem kao pre, da budem bezbrizan, i srecan cak i kad sam sam

)