raskid (pitanje za Nikolu) 2015-10-17T12:56:35+00:00
Forum Život PitaCategory: Smrt i Žalovanje...raskid (pitanje za Nikolu)
asked 6 years ago

Poštovani,

Veza koja je trajala 3.5 godine i u kojoj je bilo govora o zajedničkom životu i stvaranju porodice završila se jer je on počeo da živi sa drugom osobom. Saznavši da ima drugu raskinula sam ali me je ubedio da nisam u pravu, da grešim i da sam ja prava osoba za njega. Čak je i predložio da čim se vrati sa službenog puta se preselim kod njega (ja živim sama u iznajmljenoj garsonjeri). Otišao na put, vratio sa puta, prošlo neko vreme pokrećem ponovno razgovor o useljenju, on se naljutio, optužio da sam nepoverljiva, okrenuo se i otišao bez pozdrava. Posle 4 meseca javio se putem sms-a kao da ništa nije bilo da pita šta radim, šalje mi linkove sa pesmama za koje zna da ih volim i slično. S vremena na vreme pošalje i mejl slične sadržine. Naravno, na takve poruke i mejlove ne odgovaram, besmisleno je. Prvi put sam ostavljena na ovakav način. U ranijim vezama ili sam ja prekidala jer nije išlo ili oni, ali uz razgovor. Ovom čoveku sam bezgranično verovala i zato me ovakav kraj još više boli.

Pitam se gde sam pogrešila? On je čovek u ozbiljnim godinama (48) i odgovornim poslom, a ni ja nisam klinka (37) pa sam napravila grešku. Iako bih najradije pitala zašto se čovek tako ponaša, i zašto pokušava da ostvari kontakt (samo virtuelni) (on i dalje naravno živi sa osobom sa početka priče), čini mi se da je važnije da znam kako da vratim poljuljano samopouzdanje ? Kako posle ovakvog iskustva da verujem nekome sledećem? Kako da se oslobodim paničnog straha da više neću naći nikoga i da ću ostati sama bez porodice, dece?

Hvala unapred na odgovoru!

P.S. Možda je moj strah pojačan i činjenicom da od Nove godine, zbog smanjenja broja zaposlenih u privatnoj firmi u kojoj radim ostanem i bez posla.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovana,

Nažalost u ovakvim stvarima nema nekog načina da se samopouzdanje “nabilduje”. Štaviše takav zahtev prema sebi da se brzo oporavimo kako bi smo što pre nastavili da živimo i ostvarili svoje snove i želje o budućnosti, moglo bi biti nasilje nad sobom i za posledicu bi mogao imati još veći pritisak i usporavanje ovih procesa.

Veza od 3.5 godine podrazumeva priličnu investiciju i ma kolko Vi ostavljali utisak stabilne osobe koja ima samopoštovanje i dostojanstvo, što svakako jeste slučaj, biće vam potrebno vreme.

Najbolji način da to vreme upotrebite je da dozvolite sebi da ga priuštite na način na koji Vi osećate potrebu. Razmislite o tome šta je to što su sada vaše potrebe. Da li je to samoća ili društvo, da li su to šetnje ili zabave, čitanje u tišini ili pozorište, film, joga ili masaža, bazen ili ples? Razmislite dakle o načinima na koje ste tu za sebe, i načinima na koje niste. Pokušajte sebi da ugodite, da pratite i negujete sebe. Shvatite to kao odmor i kao lečenje, kao pripremu za veliki “posao” braka i porodice koji će, ako se desi, tražiti mnogo energije, kondicije, zdravlja, strpljenja, stahova, panike, i raznih drugih izazova u kome možda više nekad neće biti mesta da se ovako posvetite sebi.

S poštovanjem,
Nikola

)