Rad na sebi 2020-10-06T11:47:16+00:00
Anonymous asked 10 months ago

Zdravo, volela bih kada bi ste mi dali par saveta. Najpre, studenta sam, nisam zaposlena…dani mi prolaze, osjecam se prazno, nemam obaveza, nemam decka, sa niskim samopostovanjem…imam par prijatelje sa kojima se gledam cesto, nista se ne desava, nekako osecam se zarobljeno, osjecam staticnost koja me ubija. Zelim da radim na sebi, ne znam odakle da krenem. Skoro sam poslala cv za odredjeni posao studenskog tipa ali osjecam da to nije dovoljno. Osecam se da nisam postigla nisza bitno za 21 godinu. Osecam da sam mogla da dam vise od sebe a nisam. Shvatam da sam prosecn, da sam kao svi oni sto sede kuci i cekaju  da im nesto padne sa neba. Kako da steknem samopouzdanje, vise prijatelja, da probudim zelju za necim jer …ocigledno da zelju za bilo cim nemam. Sve mi brzo dosadi a u sustinu nista konkretno nisam probala, osjecam se glupom, praznom…Da li imate neke knjige, ili tehnike koje bi preporucili za licni razvoj, bila bih zahvalna.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 10 months ago

Poštovana,

Ima puno knjiga i tehnika za rad na sebi i samopomoć i možda biste mogli da krenete upravo istraživanjem šta se sve nudi na tržištu od literature, radionica, tehnika. Verujem da je to i način da upoznate nove ljude sa kojima onda možete probati još novih stvari ili razmeniti iskustvo. Ja vas ne mogu uputiti, jer sam ne koristim takvu literaturu, ali tu je internet, tu su forumi itd.

Pokušajte da vidite šta je to za šta ste ipak talentovani. Pokret, glumu, crtanje, slikanje, vajanje, pevanje, fotografiju, jahanje, sport…. Da li vas privlači mistika, horoskop, tarot, ili možda neka religija, meditacija, joga.

O eventualnim dubljim razlozima vaše “nezainteresovanosti” ne bih sada mnogo govorio. Možda je to u vezi sa samopouzdanjem i možda možete raditi na temi samopouzdanja tako što biste krenuli na neke radionice i programe rada na sebi (ima ih mnogo), odnosno tako što biste sebi priuštili nova iskustva i tako što biste u tome istrajavali barem nekoliko meseci.

Srdačno,
Nikola

Jelena replied 10 months ago

Poštovani, s obzirom da imam isti problem kao gospođica koja je postavila pitanje, da li bi vam bio problem da preporucite neku literaturu ako znate? Srdačan pozdrav

Nikola Krstić Staff replied 10 months ago

Mogu da preporucim moju knjigu “Vodic za teolokrve” Nikola
https://psihoterapeut.rs/naruci-knjigu-vodic-za-toplokrvne-ispovesti-jednog-psihoterapeuta-nikla-krstic/

Jelena replied 10 months ago

Hvala na odgovoru.

)