Problem sa hormonima ili depresijom? 2018-09-22T20:22:55+00:00
Forum Život PitaCategory: Depresija, Zastoj, loše Raspoloženje...Problem sa hormonima ili depresijom?
admin Staff asked 4 years ago

Ja imam 22 godin visok sam 190cm dok težina iznosi od 85 do 90.
Nakon nekog istraživanja na temu znojenje ispod pazuha jer sam imao taj problem naletio sam na post na forumu na ovom linku:
https://goo.gl/UFXUBg
Nakon što sam primjetio znojenje krenuo sam istraživati prvo što mi je izašlo kao mogućnost su bili hormoni jer sam posjedovao još neke simptome kao što su akne na leđima posljednjih 7 godina su tu, višak sala na torzou, gubitak koncentracije, znojenje dlanova i ispod pazuha, depresija, promjena raspoloženja…itd i nakon izvršenih testova od brisa nosa i leđa, krvne slike pa do hormona i rezultate je takav da su svi nalazi savršeno uredni osim jednog od spolnih hormona a to je prolactin koji iznosi 25.8 dok su ostali
Estradol 35,
Testosteron 4,64
LH 5,36
FSH 3,75
Progesteron 1,41
T4 9,92
T3 5,22
TSH 1,98

Bio sam ubjeđen da je u tom problem sada ne znam ni sam nakon što sam danas dobio rezultate i kao svi su uredu a ovaj koji je povećan nije previše (nekih 8 preko granice) i pored toga bris kože i leđa nemaju nikakvih bakterija i plus koža na leđima nije upaljena ili nešto tako samo se bubuljice pojavljuju ne najavljeno u jako čudnim vremenskim periodima tako da nisam mogao ustanoviti u čemu je problem jer se sa time borim 7 godina sve sam pokušao od hrane do higijene pa na kraju i do totalne promjene ishrane i okretanja zdravom životu i treniranju ništa nije pomgolo i sada nakon što sam pročitao post na forumu malo sam se zapitao da li je uopšte problem u hormonima? Jer mi je se dešavalo da imam neke stresne situacija kroz život a malo sam više pod stresom bio zadnja 2 mjeseca i neke vidljive promjene su se tada krenule dešavati kao što je pojačano znojenje i na neki period upala već postojećih bubuljica tačnije akni na leđima i sada sam se zapitao da li je moguće da je ipak ovo problem?

Hvala unaprijed u nadi da ćete mi odgovoriti sa malo detaljnijim objašnjenjem, ako nešto nije jasno ja ću se potruditi da malo bolje pojasnim i pored toga mogu vam i opisati detaljnije situaciju.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovani,

Svakako je dokazano da naša psiha utiče na brojna somatske (telesne) simptome. Bubuljice, vrlo često, kao što ste i sami napomenuli, mogu biti odraz stresa.

Međutim, iako su informacije koje ste podelili svakako veoma važne u kontekstu rada na sebi, na primer kroz psihoterapiju; one same po sebi, na žalost nisu dovoljne za bilo kakvo dublje razmatranje, te je naš odgovor Vama, time i ograničen.

Ipak, pozvao bih Vas da obratite pažnju na napomenute stresne situacije, te da vidite u kakvu vezu još dovodite te situacije sa onime kroz šta prolazi Vaše telo? Navodite da te promene traju već sedam godina, da li ste imali stresnih situacija u tom periodu?

Možete zamišljati da Vam se telo na jedan način obraća, kroz znojenje i bubuljice, te da šta Vam se sve javlja kao moguće teme o kojima bi Vaše telo pričalo? Kako je ono dok razgovara sa Vama? Kako se oseća? Kako su bubuljice? Šta Vam one govore? Ova vežba, iako malo čudna, ima veliku ulogu u psihoterapiji, o kojoj takođe možete razmisliti, kao načinu za rad na sebi i istraživanje svojih procesa.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)