pozzz 2012-10-24T07:11:34+00:00
asked 12 years ago

Cao ja sam Ivan imam 35 godina i imaamneke probleme za koje svi kazu da je nervoza ali ja u to ne verujem sve mislim da je nek bolest simptomi su sledeci desava mi se samo krene neki pritisak u meni to mi ide kroz ruke to me uplasi i zavrsim kod lekara kazu nervoza,onda cesto me muci stomak bol,nadimanje i pritisak u stomaku koji se siri na ledja ali to je vise kao nelagodnost pre nekoliko godina sam imao neke strahove i lecen rivotrilom,sulpirid 2 puta dnevno sada su mi vrtili rivotril 1/4 i eglonil 2 puta ili po potrebi sa mne interesuje da li su to simptomi depresije ili eka organska bolest i da imam neprestane bolove u ledjima i levoj ruci i ujutru se budim sam polomljen bole me ledja umoran sam i tako molim za vase misljenje hvala 🙂

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 12 years ago

izvinjavam se oko gresaka sa slovim u postu brzo sam kucao posto urim naposao 🙂

)

Psihoterapeut Team Staff answered 12 years ago

Poštovani,

Simptomi koje ste opisali spadaju u uobičajnu psihosmatiku. Naše telo, naime tesno je povezano s našim psihičkim aparatom. Anksioznost ili anksiozni poremećaj često se manifestuje korz ne prepoznavanje, pa samim tim i ne uvažavanje i ne ispoljavanje emocije. Umesto toga skloni smo da svoje nezadovoljstvo, tugu i strah potiskujemo u telo. Pošto se radi o potiskivanju i pošto svoje probleme “izražavamo” telesno, mi obično uopšte nisamo ni svesni da ih imamo na psihičkoj ravni. Uostalom lakše je misliti da nešto sa telom nije u radu jer tada to “nema nikakve veze sa nama”. U današnjem društvu i načinu života ova rasta problema rasprostranjena je do nivoa epidemije.

Bol u stomaku najčešće se dovodi u vezu sa potiskivanjem straha, a bol u leđuima, tačnije ramenima u vratu obično je manifestacija naše potrebe za kontrolom.

Lečenje aksioliticima retko daje potrebne rezultate u koliko nije kombinovano sa psihoterapijom. Tim pre što anksiolitici imaju snažan potencijal za stvaranje zavisnosti pa se ne smeju uzimati u dužem vremenkom periodu. Na psihoterapiji se bavimo uzrokom naših problema i nezadovoljstava, dubljim uzrocima koji dovode do blokiranja emocija, kao i učenjem prepoznavanja, uvažavanja i oslobađanja blokiranih emocija. Pored toga psihoterapija nam pruža onaj tako neophodan prostor u kome smo tu samo za sebe koji nam tako često izmiče.

)