Poštovani 2013-12-02T14:52:01+00:00
asked 8 years ago

Imam jedno pitanje. Moja majka boluje od bipolarnog poremecaja. Kolike su sanse da ga i ja dobijem (obzirom da imam 24 godine )? Ako ga ja i ne dobijem, da li moja deca mogu da boluju od bipolarnog poremecaja?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovana/i,

Lično ne verujem mnogo u statistike i brojke, bar kada je duša u pitanju. Za vaše pitanje ipak je možda važnije da kažem da ih slabo poznajem. Takođe ne verujem da smo mnogo razumeli od velikih misterija ovoga sveta i života, uključujući tu i bijologiju. Šanse svakako postoje a kolike su, dakle, iskreno ne znam.

Genetika je samo jedan od mnogobrojnih faktora koji utiču na razvoj mentalnih teškoća. Lično mnogo više verujem u uticaj negenskih fatora nasleđivanja. U njih spadaju epigenetika, način života, sredina, kvalitet emotivnih veza, duboke nesvesne lojalnosti i svakako rad na sebi.

Genetika je, dakle, takva kakva jeste i mi tu ništa ne možemo. Ono što ipak možete i što vas savetujem, to je da se pozabavite svojim osećanjima u vezi pitanja koja postavljate. Važno je, naime da se bavimo svojim eventualnim strahovima i iskustvima iz kojih ona proizilaze. Tada mi činimo ono što je u našoj moći. Valjda nas tada i moć prirode podržava. A ta moć je po mom skromnom mišljenju mnogo veća nego što je naše znanje.

Predlažem vam da pročitate sledeći članak na našem sajtu: http://www.psiho.slavisa.us/blog/postavite-pitanja-psihologu/postavite-pitanja/problem-2.html

S poštovanjem, Nikola

)