Planiramo brak i dete ali… 2021-01-11T11:16:06+00:00
Anonymous asked 7 months ago

Poštovani
Godinu dana sam u vezi sa dečkom koji je jako dobra osoba, nemamo nikakvih problema, ne svađamo se. Osećam da smo stvoreni jedno za drugo, i planiramo uskoro brak. Naravno, želimo da imamo dete u tom braku, ali postoji nešto što me, slobodno mogu reći, plaši. Ja već tri godine pijem lekove protiv depresije a on pije lekove protiv anksioznosti, ima neke strahove za koje on smatra da su urođeni. Moje pitanje je da li će se moja depresija i njegova anksioznost odraziti na dete koje jednog dana budemo imali. Moja depresija je blažeg oblika i nisam je nasledila ni od koga, jer u mojoj užoj i široj porodici niko nema nikakve psihičke probleme, ali me brine to što moj dečko kaže da ima urođenu anksioznost. Da li će naše dete biti sklono psihičkim problemima, tj. da li postoji mogućnost da nasledi anksioznost ili depresiju od roditelja ? Znam da je najbolje da se o tome konsultujem sa svojim psihijatrom ali želim da čujem i Vaše mišljenje po tom pitanju. Unapred zahvaljujem.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 7 months ago

Poštovana,
Na ovaj ili onaj način naša deca “naslede” naše mentalne teškoće. Verovatno ne toliko kroz genetiku koliko kroz epigenetiku, a najviše kroz naš način ponašanja prema njima.

Od genetskog i epigenetskog nasleđivanja, na koje ne možemo da utičemo, po mom mišljenju neuporedivo je važniji uticaj našeg porodičnog polja (klime) na našu decu. Ako je naše polje puno straha i nezadovoljstva, a deca snažno podstiču i jedno i drugo, to može zaista imati snažan uticaj.

Dobra vest je što, za razliku od genetsko/epigenetskog nasleđivanja, na koje ne možemo uticati, na polje koje kao porodica stvaramo, možemo uticati, pa je možda to pravac kojim se možete plodonosno baviti.

Mislim na dobru pripremu sebe i partnera i edukaciju o ulozi roditelja kao najizazovnijoj ulozi za ljudsko biće.

Srdačno,
Nikola

)