Molim za savet 2017-01-04T03:57:44+00:00
asked 5 years ago

Rec je o ljubomori: u vezi sam dve god, na samom pocetku veze nisam imao taj problem, on se javlja posle par meseci, moja devojka postaje izuzetno ljubomorna, krenuo sam cistu vezu bez trunke lazi i prevare, u principu solidna neka veza, smatram sebe za jednom normalnom osobom i tesko mi je sto prolazim kroz sledece stvari. Primer dev, zasto si mi pricao o toj i toj bivsoj sada sam se setila i iznervirala se, kako si mogao pa navodi primere da ides sa njom tu i tu, da radis to i to, pa ti si pa sve naj gore, a ja se na to pravdam. A ona mi je trazila da pricam o bivsim, tu u principu nema nista lose, moja ljubavna proslost je u granicama normale. Imam osecaj kao i da je nekada ljubomorna na mene, kada idem u solarijum kada sredim obrve, kada kupim nesto odevno, kada idem negde zasto se sredjujem a nije nesto znacajno, da li su u drustvu bile devojke, da li me je neka gledala, o cemu sam pricao sa njima! A zaista je za ovo vreme stekla poverenje u mene da je ne bih prevario, i svi mi drugari kazu da dam lud, svi do jednog, jel sam je zaista veran, a znaju kakav sam pre bio! Kada je neka seotska scena navtv, tipa film ona prebaci kanal, pita da li gledam xxx, pa mislim da je to normalno, nekada zasto da ne, ona tu skace, brani mi, a dakle da naglasim nas erotski zivot je uredan. Smatram se za evancipovanog i razumnog decka, da ne bude zablude da ipak nije do mene problem, da ne pravim ljubomorne scene i sl! Nisam posisivan dvolican itd.. ne vidi svoje greske uvek krivi mene, uvek nadje izgovor, svaljivanjem krivice za na mene, jako je tvrdoglava! Tesko je objasniti kroz tekst celu situaciju. Naravno ima tu puno lepih stvari, ali ovo me ubija, i sama priznaje da je postala ljubomorna u vezi sam nom a da pre nije bila, ali boim se da za neke stvari nije ni svesna koliko je ljubomorna. Ako moze neki savet povodom ovoga. Hvala

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 5 years ago

Poštovani,

Možda ponekad imamo tu nesreću da naiđemo na partnere koji su ovakvi ili onakvi a da to baš i nema mnogo veze sa nama. Mada sam lično sklon da verujem da ono što nas snađe uvek ima neke veze i sa nama, kao što znakovi na putu imaju veze sa onim ko putem nailazi. A ima li većeg unutrašnjeg putovanja od istraživanja nedokučivih staza ljubavi.

No pošto to nije pravac u kome Vi sagledavate sebe, skrenuo bih vam pažnju da dve godine nisu kratak period u današnjem brzom životu i da je moguće da vaze dođe do neke vrste zamora. Ljubomora tada može biti ono što održaava tenziju i potrđuje vezu. Ako još uvak možemo povrediti jedno drugo to je potvrda da ljubav postoji.

Gledano u suprotnom prvcu, ako ne želimo da ljubomora bude ono što našu vezu čini živom, pred nama je izazov da je živom činimo na druge načine. Pitanje je dakle šta činimo ili ne činimo da bi smo se i nakon dve godine idelja osećali povaznim i važnim jedno drgome. Ako pronalazimo načine da se u vezi ponovo i ponovo nahranimo, ako imamo slobodu da se odmaknemo i vratimo izmenjeni, ako osećamo da odnosom menjamo drugog i bivamo promenjeni, onda ljubomora kao agens ljubavi biva izlišna.

To svakao međutim ne znači da je neće i biti i ona je uvek poziv da se odnos ogleda i da se na njemu redi. Tada sebi možemo postvaljti i takva pitanja, da se vratim na početak priče, kao što je pitanje kakve veze samnom ima činjenica da sam odabrao baš ljubomori sklonu partnerku.

S poštovanjem,
Nikola

)