Kako dalje??? 2017-09-25T13:44:15+00:00
asked 4 years ago

Postovani,
Bila sam u vezi sa starijim muskarcem koji ima porodicu. Godinama sam trpela psihicko maltretiranje, uvrede, patolosku ljubomoru, ogranicavanje kretanja. Pocela sam da osecam jak strah, da imam halucinacije od napetosti. Taj odnos je okoncan pre vise od godinu dana. On mi konstantno preti. Organizam mi je pretrpeo jak sok i stres i sada razmisljam samo o najgorim stvarima i imam suicidne ideje jer ne vidim vise smisao zivota.
Kako dalje?
Sta da radim?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovana,

Hvala vam što ste nam pisali. Verujem da ono kroz šta ste vi prošli nije ni malo lako i bezbolno i kao što ste nam i sami napisali, da su vam se pojavili strahovi i da se pitate kuda dalje. Naše iskustvo sa sobom nosi određene posledice. Ali ništa nije nepopravljivo ili neizlečivo, ukoliko imamo stpljenja i volje da poboljšamo stvari u svom životu.

Obično kada dođemo do samog kraja i nemamo više kuda, kada shvatimo da smo sa jednom etapom u našem životu konačno završili, osećamo se bezizlazno i kao da smo izgubili pravac u našim životima. To može biti prostor u kojem će se nešto novo pojaviti, ali potrebno je da naše dosadašnje iskustvo postane deo nas na način koji nas ne ometa u svakodnevnom funkcionisanju. To je proces i za njega je potrebno određeno vreme, nekome treba duže vremena nekome manje, zavisi od osobe do osobe, i samog psihičkog sklopa.

Možda bi vam koristilo da vašu temu podelite sa nekim od psihoterapeuta i proradite vaše strahove i sumnje. Možete da podelite celo vaše iskustvo, da steknete uvide zbog čega se to događalo, neki razlozi su u nama a neki su van nas na koje ne možemo da utičemo. Zajedno istražujemo, za šta nam je ovo do sada koristilo, šta smo naučili i kako da ne ponavljamo iste obrasce i situacije? Svima je u tim procesima potrebna pomoć tako da ne bi trebalo da se ustručavamo da smognemo snage da je potražimo.

Srdačno,
Bojana

)