Depresija, slaba koncentracija, razdražljivost 2021-12-30T01:36:26+00:00
Forum Život PitaCategory: Depresija, Zastoj, loše Raspoloženje...Depresija, slaba koncentracija, razdražljivost
Anonymous asked 1 year ago

Poštovani, brinem za svoju ćerku. Usled vršnjačke diskriminacije i višegodišnjeg problema asocijalnosti (teškoće u sklapanju prijateljstva) dijagnostikovana joj je depresija. Počela je sa terapijom antidepresivima i sa psihoterapijom sredinom oktobra.. Sada je na 3. godini fakulteta, studira psihologiju. Jako je bezvoljna, razdražljiva, nepoverljiva,stalno umorna usled nedostatka energije, konstantno ima glavobolju, i neke telesne tegobe-povremene mučnine koje se završe povraćanjem. Žali se na probleme sa koncentracijom, i ja joj se stvarno divim kako je došla i do 3. godine (za sada bez obnavljanja godine).
Molim Vas konkretno me interesuje, iz vašeg iskustva, kada se može očekivati boljitak, od početka uzimanja terapije? Da li novonastali problemi sa “koncentracijom ,koja je sada trenutno na 0”, mogu da se reše poboljšanjem sveopšteg stanja? Kako mi kao roditelji možemo da pomognemo u tome? Nemam nikakvo iskustvo sa novonastalom situacijom, ne znam šta sve mogu očekivati, pa Vas zato još jednom molim za odgovore na gore navedena pitanja?
Unapred hvala, zabrinuta majka.

Zabrinuta majka replied 1 year ago

Hvala

)

1 Answers
Ivan Blond Staff answered 1 year ago

Poštovana,
 
Poboljšanje se može očekivati za nekih 3 do 6 meseci. Ali je za kompletan psihoterapijski proces nekad potrebno i 2-3 godine. Rad na depresiji jeste karakterističan i po tome što nekada može da oscilira i ima faze kad stagnira, kad se poboljša…Ono što je važno je da ide *kontinuirano* na psihoterapiju, ako joj prija i ima motivaciju. 
 
Problemi sa koncentracijom su često propratni simptom depresije. Uz psihoterapijsku i farmakoterapijsku intervenciju i poboljšanje verovatno je da će se loša koncentracija kao simpotom povlačiti.  
 
Pored podrške i ljubavi, najbolje što možete da uradite da pomognete njoj je da vi sami radite na sebi i krenete na psihoterapiju.
 
S poštovanjem,
Ivan Blond

)