Da li je proslo? 2015-10-17T10:07:13+00:00
asked 6 years ago

Raskinuo sam pre 7 meseci definitivno kosmar sa jednom devojkom.. Ubrzo posle toga nasla je decka, sto me je preseklo kao macem, plac, drhtavica, sve ono najgore.. Juce na drustvenoj mrezi vidim nasla drugog ne cujemo se 4 meseca, cak je i nemam na drustvenim mrezama samo cisto ponekad udjem u profil da vidim da li je ziva) i tu ugledam sliku sa novim deckom. Moram priznati da me je zignulo, ali nikako da izazove plac, drhtavicu i slicno. Mada, ukapirao sam da i ona i ja izbegavamo mesta gde je neki nas susret moguc.. E sad, znam da je nezahvalno pitanje, ali zanima me vase misljenje u vezi s tim da li polako prolazi? Posto sam i sam primetio znatan napredak, s obzirom na to da je ona jedno bitno vreme mog zivota predstavljala mozda i nesto najbitnije, i stvarno je dubok trag ostavila.Svestan sam da nije skroz proslo, ali se nadam da sam barem na pravom putu.

)

3 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovani,

Biti svestan značajnosti vaše završene veze i svih lepih trenutaka i vrednih stvari koje ste iz nje dobili (i vi i vaša bivša) je odličan početak za puštanje.

Pod puštanjem podrazuemvam prihvatanje stvari onakve kakve one zapravo jesu. Vi više niste zajedno, to je sasvim u redu. Ona je našla novog dečka, to je sasvim u redu. Očekivati da vidimo bivšeg/bivšu u istom stanju kao što smo i mi, je vrlo nerealno očekivanje. Zbog toga istina može da zaboli, jer ne uzmemo u obzir šarenilo naših ličnosti i naše različitosti, individualnosti, kao ljudskih bića. Svako ima svoj način za prolaženje kroz procese, u ovom slučaju žalovanja. Možda je njen bio da nadje dečka. Rekli ste da se niste ni čuli duže vreme, ne možete ni da znate da li je u tom periodu bila tužna, srećna ili nešto treće.

Ali svakako, vaša želja da to prodje, vaša odvojenost od nje, nove moguće ljubavi i sam ostatak vašeg života (hobiji, prijatelji, porodica, itd.), uticaće da polako zaboravljate na nju kao na otcepljeni deo vašeg bića. Rupa će se polako popunjavati, a tugu ili bes zameniće sreća koju ćete pronaći kada se ponekad setite da ste bili deo jedne ljubavi, koja zapravo zauvek ostaje živa u vama kao lepo i vredno iskustvo.

U redu je da boli, vaša je rana realtivno nova. Žalovanje nije proces koji se preko noći promeni. Budite u njemu, nemojte se boriti protiv. Ukoliko vam se tuguje, tugujte; ukoliko vam se izlazi napolje sa prijateljima, izadjite; ukoliko vam se svidi nova devojka, pridjite; jer samo tako možete doći do potpunog puštanja.

Srdačno,
Ognjen

)

Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Moram vam se opet javiti, prošli put ste mi dali kvalitetno objašnjenje na pitanje koje sam vam postavio, pa se nadam da ćete imati vremena još jednom da izdvojite par minuta, jer mi stvarno znači vaše mišljenje. Videh je malopre, pre toga videh i njenog dečka koji me je svakih 5 sekundi posmatra, ja u njega on okrene pogled i tako stalno. Onda priča na telefon i ukapirao sam da zove nju iz razloga što me je ponovo gledao. Nakon minut, dva, ulazi ona, ugleda me (jedno 15ak metara smo bili udaljeni), okrene se levo, stoji 10ak sekundi ukočena i tek onda krene ka njemu. O čemu se tu radi? Ja počinjem neku novu priču sa drugom devojkom, i mnogo mi pomaže u procesu prebolevanja bivše, gotovo da mi više nije stalo (jeste, ali mnogo manje nego ranije, potpuno je podnošljivo sada). E sad, ona je promenila nekoliko njih nakon mene, a opet takva reakcija, čemu to? Jer, mi kad smo ono pred kraj veze pričali i posle kada smo se na kratko čuli, ona je bukvalno bila u fazonu da je apsolutno ne zanimam i da je skroz hladna. Otkud sad ovo, da li je sve to bila neka ženska taktika ili šta već?

)

Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovani,

Pokušajte da uklonite “sebe” (ego) iz tog vašeg odnosa. U suprotnom ćete se uvek osećati na neki način ugroženim, prozvanim, isprovociranim, pa čak i kada to njoj nije namera.

Upravo kako ste rekli. Fokusirajte se na odnos sa novom devojkom, jer vas razmišljanje o “taktikama” (kojih možda ima, a možda i ne) može samo udaljiti od nove ljubavi, ali i od vas samih.

Srdačno,
Ognjen

)