Bezvoljnost i depresija 2018-09-22T20:26:45+00:00
admin Staff asked 4 years ago

Postovani,
Od avgusta imam zdravstvene probleme. Ustanovljen mi je usporen rad stitne zlezde i jos neke zdravstvene tegobe. Zbog svega toga morala sam da napustim posao kako bih se u potpunosti oporavila. Od tada osecam da sam upala u neku vrstu depresije, stalno sam tuzna, neraspolozena. Uvek mi se place. S vremena na vreme osecam se toliko bezvoljno i to stanje se pogorsava iz dana u dan. Ne zelim da ustanem ni iz kreveta. Trudim se da se bar malo razveselim ali mi ne polazi za rukom. Da li je to posledica terapije zbog stitne ili je nesto drugo upitanju? Molim Vas za savet sta da radim

Unapred hvala na odgovoru

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovana,

Štitna žlezda, njene funkcije i njen rad, direktno je povezan sa velikim delom našeg psihičkog zdravlja. Veliki broj ljudi se javlja sa simptomima mentalnih poremećaja, koji zapravo nemaju uzrok u samoj psihi, već organski, tj. iz štitne žlezde.

Isti tako, naše psihičko stanje, odnosno nivo svakodnevnog stresa na primer, direktno utiče na rad štitne žlezde, te na neki način osoba upada u začarani krug – štitna žlezda povišava razdražljivost, agresiju, stres uopšteno, a potom stres pogoršava dalje njen rad.

Stoga je važno da se u toku terapije sa štitnom žlezdom bavite i Vašom psihom, u čemu Vam najviše može pomoći psihoterapija, uz napomenu da Vašem terapeutu treba reći da ste pod terapijom štitne žlezde.

Možda je najbolje da ipak ova pitanja postavite i lekaru koji vodi Vašu terapiju, kao i psihijatru, ukoliko osećate da navedeni simptomi remete Vašu svakodnevicu do nivoa Vaše ne funkcionalnosti.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)