apsolvent-u-depresiji 2021-12-21T22:44:55+00:00
Nevena asked 3 years ago

Poštovani, prvo da se zahvalim unapred na izdvojenom vremenu. Već godinu dana sam apsolvent Medicinskog fakulteta. Do sada sam davala svaku godinu u roku, održavala prosek oko 8,5 mada ni sa tim nisam bila zadovoljna ali eto, barem sam u roku davala. Na šestoj godini studija sledi moja promena gde nalazim posao i uporedo učim, i evo sada je celq godina prošla a ja sam dala 2 ispita. Osećam se jako loše, imam još 6 velikih ispita do kraja i pitam se kada li ću završiti. Razočarana sam jako u sebe, moraću i da vraćam studentski kredit pri čemu suma za 5 godina uzimanja nije mala. Osećam se jadno što će mi na diplomi pisati kao da sam studirala 7 godina, što mi prosek nije vau, osećam se kao da se nikada neću zaposliti, jer što bi neko zaposlio ponavljača sa prosečnim ocenama kada ima toliko boljih of mene…. Postala sam jako depresivna, plačem često, na prvi pogled mi je život dobar jer imam momka kojeg volim i i on mene, zdrava sam, prava, ali….ja se osećam kao potpuni promašaj.

Nevena replied 3 years ago

Poštovani, vidim da na mom pitanju nema odgovora, nadam se da niste zaboravili na mene… ?

)

1 Answers
Ivan Blond Staff answered 2 years ago

Poštovana,
 
Izvinite na kasnijem odgovoru. Nismo zaboravili naravno. 🙂
 
Prvo želim da vam poručim da niste sami u svojim apsolventskim teškoćama. Zapravo uopšte nije neobičajeno da kada dođe period pred kraj studija a ostane određeni broj ispita, uporedo dođe i do usporavanja studiranja.
Iako razumem vašu bojazan i strah, želim da vam poručim da oduženo studiranje samo po sebi nije strašno i ne znači da ćete biti neuspešni. 
 
Bilo bi korisno da se zapitate čiji su to strogi i kritični “glasovi u glavi” i uverenja – kada kažete da osećate jadno, da ste promađaj…Kako dođete do te slike potpunog promašaja? Da li je to nešto što ste sami zaključili ili možda nesvesno preuzeli od društva, porodice i okruženja?
 
Svako od nas ima svoj proces i put, pa tako i u studiranju. I nije uvek moguće, niti poželjno, uklopiti se u neki šablon ili standard koji nam postavlja društvo. Nekada moramo izabrati između tuđih očekivanja (koja smo preuzeli kao svoja) i sebe i svoje dobrobiti. 
Vaš put možda bude malo duži i drugačiji, nego nekoga ko daje u roku sve ispite, ali je to vaš put i vi ga možete iskoristiti na najbolji mogući način i u vašu korist. 
Ako pratimo svoj put takav kakav je i uporni smo da dođemo do onoga što želimo, to ćemo i učiniti. Možda izvan šablona – na neki naš način, ali ćemo učiniti. Na putu uspeha u karijeri i poslu visina ocene i dužina studiranja su samo neki od faktora. Postoji još veliki broj faktora i veština koji doprinose (koji su nekada i značajniji), od kojih neke možda stičete upravo sada.  
 
Čitam da već neko vreme radite i uporedo studirate. Svestan sam da to može biti dosta izazovno i verujem da je uspeh da zapravo niste potpuno zastali sa davanjem ispita već ste ipak položili ta 2 ispita. 
 
Pokušajte da pronađete sopstveni stil uspeha i studiranja koji će vama odgovarati i pokušajte sagledati situaciju sopstvenim očima (skidajući naočare tuđih uverenja)…I verujem da ćete na tom putu uspešno završiti fakultet, stvoriti svoj uspeh i karijeru. 
 
Srdačno,
Ivan Blond.

Nevena replied 2 years ago

Hvala vam neizmerno na odgovoru, jako ste mi pomogli ❤

)