Problemi sa emocijama 2019-02-03T16:36:38+00:00
Anonymous asked 5 years ago

Postovani,
Kako se osloboditi potisnutog bola,zapravo da li mozemo sami sebi malo olaksati?Pre par meseci sam prekinula sve kontakte sa osobom u koju sam bila zaljubljena;medjutim,ljutnja me je dugo drzala.
Osetila sam i bol u nekim trenucima ali sam ljutnju dugo odrzavala tako da sam izgleda potisnula bol kada je trebalo i njega da prozivim kroz tu situaciju jer
sam se izgleda plasila pravih osecanja, imala sam neke odbrambene mehanizme koji su me navodno stitili.
Kao rezultat toga postala sam nekako potistena i imam poteskoca u pronalazenju posla,i bolove koji mi se fizicki pojavljuju,kao pojacani bolovi u glavi zbog
problema sa sinusima i bolovi u stomaku.
Zapravo se plasim da cu se utopiti u  bolu ako se prepustim tom osecaju.Da li je bezbedno osecati bol kada nailazi i prepustati se tom osecaju dok god bude potrebno kada smo sami(bez necije podrske) i da li je tacno da ce se taj bol nestati kada smo ga u potpunosti proziveli,ako je istina da iz nas izlazi samo ono sto je u nama?
Hvala puno

)

1 Answers
Dejan Dimitrovski Staff answered 5 years ago

Poštovana, 
Želeo bih da pohvalim Vašu potrebu da razumete suštinu Vaših trenutnih emocija i potreba, kao i želju da u tome pronađete sebe i mesto Vašeg rasta i razvoja. Potrebno je mnogo hrabrosti dozvoliti bol prekrivenu ljutnjom i besom. Potrebno je mnogo iskrenosti prema sebi da u taj bol gledamo, sada kada ljutnja polako jenjava. 
Prirodno je ljutiti se nakon iznevernih očekivanja, prirodno je i osetiti bol, nakon gubitka velike ljubavi. Kao i ljutnja, Vaša trenutna bol ima svoje mesto u širokom spektru emotivnih iskustava koja hrane Vašu dušu. Takođe, prirodno je da sebe želite zaštititi od preplavljujućeg bola, koji za razliku od ljutnje, čini da se suočimo sa gubitcima, da se ponovo prepustimo nepoznatom, da tražimo, pa i da patimo. Priroda bola je osamljivanje i povlačenje, jer tada najbolje možemo i osetiti govor bola i mesta u nama na koje nam ukazuje. To su trenuci kada nam zapravo ne trebaju saveti, ni “izvlačenje” drugih. Pogledajte imate li Vi oko sebe ljude koji će samo biti tu, da čuju i razumeju Vašu bol, bez potrebe da je promene. To su značajni drugi koji su Vam možda u ovom trenutku potrebno, ako osećate da tu bol ne možete izdržati sami. Psihoterapija je dobar način za kreiranje jednog ovakvog odnosa koji Vam može pometi da bolje sagledate i čujete sebe.
Srdačan pozdrav

Ljiljana replied 5 years ago

Hvala puno na odgovoru,
Pomoglo mi je da razumem neke stvari u vezi bola kada nas tisti.Dosla sam do nekog zakljucka da je neophodno da pustimo da osetimo bol kad god se pojavi.A kada je taj bol jaci (kada nam je neka situacija mnogo znacajna pa zbog nje patimo ili ako se bol javlja kao gomila bola prikupljenog od ranije kada smo ga izbegavali) onda je bolje da se kroz taj proces prolazi uz pomoc psihoterapeuta.

)