Porodični odnosi 2013-10-26T15:29:21+00:00
asked 11 years ago

Imam 22 godine.U braku sam dve godine.Živim na selu sa mužem,svekrom i svekrvom.Radim i muške i ženske poslove.idem u šumu,cepam drva,nosim težak teret.Tada sam svima dobra.Ali kada treba da se odlučuje o nečemu nikog ne zanima moje mišljenje.To me ubija.Takodje još nemamo dece.Noćima ne spavam zbog toga,a niko ne primećuje da mi nije dobro.Povlačim se u sebe,a svekrva neće da priča sa mnom.I to me pogadja,smatram sebe krivo.Plašim se da ću pući i nauditi sebi.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 11 years ago

Poštovana,

Verujem da vam je veoma teško i da se osćeate kao da vas niko ne vidi i ne rezume. Ipak mislim da treba da se borite za svoju poziciju u svojoj novoj porodici. Imate utisak da će te pući zato što se u vama gomila ljutnja koja nema gde da izađe. Ljutnja je tu da nas podrži da se borimo da savladamo prepreke. Ako ste u stanju da cepate drva i radite kućne poslove, onda imte pravo i na svoju reč. Siguran sam da su rodtelji vašeg supruga zadovoljni što su dobili tako vrednu snajku.

Vi ste veoma mladi i sigurno nije lako suprtsvaiti se setarijim i moćnijim ljudima u čiju kuću ste došli. Verovatno nije lako čak ni oglasiti se i iznati svoje mišljenje. Ipak nema drugog puta da druima predočimo šta mislimo, kako se osećamo i šta želimo da učine ako im to ne kažemo jasno i glasno. Čak i ako ne bude po našem, sama činjenca da smo se suprtsvaili ponekad je dovoljna da počnemo da osećamo sebe i svoje pravo na borbu za svoje mišljenje.

Možda bi ste najpre o svamu ovome trebli razgovrati sa svojim suprugom. Da bi vas razumeo morate mu reći kako se osećate. Ne smete lako odustai i ići u krajnost. Život je tek pred vama i bila bi velika štata da odustanete od borbe za sebe i svoju porodicu.

To što još nemate decu svakako nije vaša krivica. Pre nego što deca dođu svakako je važno da vaše pozicje ojačaju. Ako se ipak desi da idalje ne uspevate da ostanete trudni, svakako bi ste sa svojim suprugom trebali posetiti lekara da se vidi da li je sa njegovim i vašim zdravljem sve u redu.

S poštovanjem, Nikola

)