Psihoterapija – rad sa parom

Psihoterapijski rad sa parom nudi stručnu pomoć u rešavanju partnerskih ili bračnih problema, teškoća ili konflikata. Psihoterapeut kao neutralna osoba pomaže našem partneru i nama da sagledamo suštinu problema, kao i da otkrijemo na koji način učestvujemo u njegovom kokreiranju. Terapijski proces podrazumeva razvoj veštine slušanja i osluškivanja sebe i svog partnera, njegovih i svojih potreba, u cilju ispunjavajućeg kontakta i hranljive razmene. Deo procesa je i sticanje veštine adekvatnog izražavanja sopstvenih potreba i osećanja na način koji će partneru omogućiti razumevanje i prihvatanje, jasnog postavljanja granica, kreativnog i konstruktivnog vođenja diskusija, kao i razvoj samostalnosti i nezavisnosti u odnosu. Cilj je da se odnos učini dinamičnim, protočnim i svežijim.

Ne zna se da li je teže biti sam ili biti u vezi. Ovako bi moglo da se sažme najčešće životno iskustvo u sferi ljubavnih odnosa. Oni kojima je pošlo za rukom da kreiraju zdrav i dugovečan ljubavni odnos veoma su retki, a tajnu takve ljubavi nije nimalo lako otkriti. Nema jednostavnog recepta za uspeh i sreću u ljubavi. Psihologija smatra da je tajna u radu na sebi:u dobrom poznavanju sebe i svoga partnera, u stalnom traganju za onim najboljim u sebi i u drugom.

Ipak, bile manje ili više uspešne, ljubavne veze ispunjavaju naš životni prostor lepim emocijama i nadama, štite nas od egzistencijalne usamljenosti, i što je najvažnije – omogućavaju nam da se sretnemo sa sobom i učimo o životu i ljudima. Stoga su vredne i kada ne izgledaju onako kako smo mi želeli.

2019-04-15T08:53:48+00:00

About the Author: