zivot 2012-08-26T11:10:34+00:00
asked 9 years ago

Imam 18 godina i osecam se cesto tuzno bas zato sto razmisljam o zivotu. Razmisljam o tome kako sve brzo prolazi,dani se samo nizu,kao i godine. Shvatam da je zivot kratak,znam da treba uzivati u svemu,ali to uzivanje prodje. Taman docekam dan kad cu se videti s deckom il s prijateljima i jedva cekam da se provedemo lepo i onda kad vece prodje rastuzim se sto je brzo proslo..Da li je normalno tako da razmisljam. Mozda sam postala perfekcionista?

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Poštovana,

Moram priznati da ova tema nije naročito svojstvena osobama vaših godina. Ljudska prolaznost i prolaznosz životnih faza nešto je čime su se bavili mnogi filozofi, pisci i pesnici i sa čim se svako od nas sretne. Prolaznost je neretko povezana sa strahom od nestajanja, kao najvećim strahom sa kojim je čovek suočen. Ovaj strah se ne može u potpunosti prevazići, ali mudri ljudi smatraju da je veliko dostojanstvo i čast sa njim živeti. Možda upravo prolaznost daje našem životu draž i možda bi kao u književnosti bili nesrećni oni koji bi joj utekli.

Ova pitanja nešto su sa čim moramo živeti. Ona spadaju u velika pitanja ljudkse egzistencije a u njihovom svetlu život nam se ponekad čini besmislenim, a ponekad čudesnim i nedokučivim.

Nema drugog načina da se sa njima izađe na kraj do nastojanje da se živi u sadašnjem trenutku sa svim što on obuhvata. Iščekivanje susreta sa osobom koju volite, tzv. slatka čežnja, ima i svoju lepu stranu, kao i nada i vera u dane koje dolaze a koji su pred vama. Bivanje pored voljene osobe svoju ponekad se opsiuje kao trenutak u kome vreme staje, a vreme koje je iza toga beleži ovakve događaje u riznicu uspomena koja zauvek ostaje neotuđivo bogatstvo naše duše. Pored življenja u ovde i sada, dakle, i prošlost i budućnost na neki način pripadju našem životu i spadaju u naš posed.

Srdačno, Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Hvala Vam. Da,moguce da nije svojstvena mojim godinama,ali eto bas sam razmisljala o tome svemu.

)