zbunjenost 2013-11-07T15:48:10+00:00
asked 8 years ago

Poštovani, već me duže vrijeme jedna određena osoba nervira i ujedno zbunjuje sa svojim ponašanjem i samo želim da mi netko da odgovor šta se s njom dešava, ako se išta dešava, jer, po meni, to nije normalno. Samo da napomenem, više nisam s tom osobom u kontaktu. Recite mi, kako je moguće da je netko toliko kontradiktoran i toga uopće nije svjestan? Da je osoba napravila toliko zla nekome i nikada, ali nikada se za ništa nije ispričala, znači, primjetan je nedostatak empatije, a s druge strane govori o ljubavi, poštenju, dobroti, dragosti? Osoba je također sklona psihičkom maltretiranju drugih, konstantno vrijeđa i omalovažava ljude oko sebe, čak i one s kojima je u društvu, sklona im je uputiti odvratne i strašne riječi. Za sebe misli da je iznad svih i jako je narcisoidna, ali primjetno je da je u biti jako iskompleksirana. Kada vidi da netko drugi ima talent, napravit će sve da tu osobu sabotira u njenom naumu. Odličan je manipulator i radi sve u svoju korist. Samo misli na sebe i strašno je egocentrična. Također je sklona jako čudnim i grubim radnjama, naprimjer, mene je jednom gurnula iz čista mira, te me znala jače stisnuti za ruku, nogu, vrat…. Nikada se nisam mogla skroz opustiti u društvu te osobe, ne znam, kao da sam imala ono šesto čulo, instinkt da nešto nije u redu. Prigovarala mi je za način oblačenja, za građu tijela, osjećala sam se kao da nisam dovoljno dobra, poželjna, pametna. Konstantno je umanjivala sve šta radim. Ima toga još puno ali nema smisla pisati. U razgovoru sa jednim neuropsihijatrom otkriveno mi je kako ta osoba ima neke smetnje. Recite mi, o čemu se tu zapravo radi? Ne tražim da etiketirate nekoga, samo me zanima kako bi vi to opisali. Osoba je u ranim dvadesetima. Također je zagriženi homofob i općenito voli vrijeđati ljude. Imuna je na tuđe suze i bol, kao što sam ranije napisala, shvaća tu i tamo da pogriješi, što je rijetkost, ali se nikada, nikada ne ispričava. I u biti ne gleda to kao nešto loše nego svima govori da su preosjetljivi. Privlači ju čudan i bolestan smisao za humor. Impulzivna je i patološki laže. Pokušala sam joj približiti činjenicu da je kontradiktorna ali to uopće ne dopire do nje. U jednom trenutku će vam reći da vas voli, u drugome napasti iz čista mira i negirati sve rečeno u nekom pozitivnom smislu. Ja sam se trudila doprijeti do te osobe, ali bezuspješno. Ne prihvaća nikakvu krivicu, dalje ostaje pri svome i ja više nemam snage ni živaca. Kako netko može biti toliko hladan i bezosjećajan i opet s druge strane spominjati iskrenost, dobrotu a ponašati se totalno suprotno? Meni to zaista nije jasno. Čak sam istraživala po internetu obilježja psihopata i nešto o psihopatiji i tu sam osobu pronašla u 99% opisanoga. Hvala vam unaprijed.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovana,

Smatram da ne bi bilo etički korektno na ovom mestu i na ovaj način govoriti o trećem licu u svetlu dijagnostičkih kategorija. Nejzad eventualni mentalni problemi neke treće osobe njena su privatna stvar.

Filozofija ličnog rasta i razvoja, koju na ovom sajtu nastoimo promovisati poziva nas da u prvi plan interesovanja dovodimo sebe. Kada nam nešto izuzetno privlači pažnju, dobro je sebi postaviti pitanje zašto je to za nas toliko bitno.

S poštovanjem, Nikola

)