zarobljene emocije 2020-06-10T21:08:57+00:00
Forum Život PitaCategory: Questionszarobljene emocije
Anonymous asked 1 year ago

Postovani imam problem sa crvenjenjem lica. Nisam ga imao od rodjenja, pojavio se negde u gimnaziji i evo vec desetak godina me ne pusta. Ume da ga aktivira recimo kada nesto radim pa se savijam,ulazak iz hladne u toplu sobu, nekad i neka stresna situacija, a nekad iz cista mira dok sedim u kuci. Nema nekih jasnih pravila. Cak je bio potpuno prestao na par godina kada sam morao da pauziram fax i da radim, pa se opet vratio. Zanima me da li uzrok tome mogu biti potisnute emocije? Neko sam ko je povucen,inhibiran, bez velike hrabrosti npr za neki sukob i slicno. Ali sa druge strani nisam ni tremaros. U osnovnoj sam bez problema izlazio na tablu, odgovarao, u gimnaziji isto branio seminarske pred celim odeljenjem itd. Naravno da to nikada nisu bila bas najprijatnija iskustva ali pre pojave crvenila mi nisu bila problem, dobro sam se nosio s tim. A sada mi je sve tesko. Postoji li neki bezbedan i prihvatljiv nacin za oslobadjanje emocija ako su one uzrok crvenila? Mislim da u meni ima nakupljenog besa, straha, stida i krivice. Ne bi me cudilo da je to povezano sa crvenilom, mozda mi telo salje signale. Pozdrav.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 1 year ago

Poštovani,

Iz vašeg posta nisam uspeo da razumem zašto je ovo za vas problem. Mislim da nema razloga da vas to samo po sebi zabrinjava. Ako se Vi međutim osećate inhibirano ili osećate da svoje emocije ne ispoljavate i da vam to smeta, to mi izgleda kao sasvim legitimna tema za rad na sebi, ne, dakle, zbog crvenjenja. Iz mog ugla, ako je crvenjenje vaš problem, vi problema nemate. Drugim rečima, jedino što u vezi sa crvenjenjem može biti relevantna tema je što uopšte o tome mislite i što to doživljavate kao problem.

Srdačno,
Nikola

zarobljene emocije replied 1 year ago

Postovani, pogresio sam, mislio sam da cete razumeti da mi crvenilo smeta zbog toga sto ga drugi primecuju i onda krecu pitanja da li mi je dobro itd. A oni zlonamerni zbijaju i sale na moj racun, bude tu i ogovaranja i nadimaka. A to mi sve ipak smeta, ne mogu se praviti da mi je svejedno.Smeta mi sto crvenilo izaziva u ovom ili onom smislu svakako negativne reakcije okoline prema meni. A ima tu i jedan zdravstveni problem, naime nakon boravka medju ljudima negde, npr na predavanjima tokom kojih se sve vreme crvenim, kada idem i dodjem kuci satima me boli glava i moram da prilegnem da me prodje jer lekove izbegavam da pijem na svoju ruku, ne zelim da se od mladosti navlacim na njih. Crvene se meni i grudi, ledja i ramena, krv mi jurne u ceo gornji deo tela. A uvek uz crvenjenje se javlja i svrab po ledjima i grudima koji treba istrpeti ako nisam sam da se ne bih cesao pred drugima. Nisam lekar, ali mi je ocigledno da neravnomerna raspodela krvi i njen prevelik priliv u bilo koji deo tela nije normalan i moze samo da napravi probleme. Zivot je sam sobom dovoljno tezak tako da mi ovo crvenilo stvarno ne treba. Nadam se da sam sada bio malo jasniji, izvinjavam se sto ovo sve nisam odmah napisao. Hvala vam i pozdrav.

)