zabrinuti brat 2015-02-12T12:45:33+00:00
asked 7 years ago

Imam mladjeg brata koji ima 12 god. Zivimo sa majkom u malom stanu. Odkad nas je tata napustio a tome ima par meseci, brat je postao nemoguć.Poceo je da beži iz škole, da se tuče, da odgovara, promenio je društvo, jednom rečiju samo traži nevolje. Pre nikad nije bio takav. Nekoliko puta je doveo majku do suza. Prosto nisam mogao vise to da gledam.Pičali smo sa njim, pokušavali i sa kaznam i sa nagradama, on bi se primirio na par dana a potom oped počeo.Majka i ja radimo po ceo dan kako bismo dovoljno zaradili,a on neće da uradi ni najosnovnije kućne poslove.Upozoravao sam ga hiljadu puta, na šta bi mi on samo rekao da mu nisam otac i da nemam pravo da mu zabranjujem ništa…Izludeo me je toliko da sam, valjda iz nemoći kad sam ga uhvatio da krade pare iz kuće jednostavno odvukao u sobu , prebacio preko kolena i udario nekoliko puta.Bio je zapanjen time što se desilo. Možda će me neki osuđivati al ja zaista nisam znao šta više da uradim.Da li je to sve posledica toga što je tata otišao pa je ostao bez autoriteta? Da li postoji ikakav drugi način ili moram da budem tako strog prema njemu i da ja glumim autoritet kako bih ga sprečio da upadne u nevolje. Jer, ma koliko mi teško i žao bilo učiniću sve da sačuvam svog brata i da ga uputim u dobrom smeru…

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovani,

Porodična dinamika skoro sigurno ima veze sa njegovim ponašanjem, ali šta je tu je. Imaj u vidu da tvoj brat verovatno ulazi u pubertet. To može da bude buran period pa se pripremi na to da vam neće biti lako. Dobra vest je što ovo privremeno “ludilo” prođe, samo ga treba izdržati. Budi svestan da ti njemu ne možeš da pomogneš više nego što je to moguće. Svako je na kraju sam krojač svoje sreće i nesreće, pa i tvoj brat.

Šta se tiče nagrada, pohvala i kazni, to nije nešto što se učini par puta i više ne mora. Posao tinejdzera je da ispituje granice, da vidi dokle moze da ide. On ce to stalno iznova pokušavati. Potrebno je dakle stalo iznova delovati nagradama za poželjno ponašanje i uspehe i kaznama za nepoželjno ponašanje.

Imaj u vidu da sistem nagrada i kazno nije jednostavna vaspitna tehnika i da će tebi i majci biti potrebno vreme za učenje, eksperimentisanje, istraživanje. Sigurno će te biti na velikim iskušenjima. O ovom sistemu ima puno stručne literature, ja ti savetujm da je nabaviš. Preporučujem ti knjigu Najdžela Lata “Tinejdžeri – kako im postaviti granice”.

Da bi sistem uopšte funkcionisao važno je uložiti maksimalan napor u negovanje odnosa. Druži se sa bratom, vodi ga u bioskop, na utakmice, trenirajte zajedno, gledajte filmove razgovarajte o devojkama… Sve je ovo veoma važno. Posveti mu se, pokaži interesovanje za njega, klinci to uvek nagrade.

Što se granica tiče važno je da postoje neka pravila. On će ih svakao narušavati i tada treba da bude umereno kažnjen. Npr. kada god pobegne iz škole na dva dana uskratiti mu izlazak napolje ili igranje na kompjuteru… Nemoj gubiti glavu, imaj u vidu da će to tako ići. Kazne i nagrade su potrebne kao i greške i za adolescente je važno da napadaju i pomerju granice. To im je potrebno da bi odrasli.

Preporučujem ti da pročitaš članak o adolescenciji i psihoterpijskom radu sa njima: http://www.psiho.slavisa.us/kontakt-i-ponuda/psihoterija-za-decu-i-adolescente/242-psihoterapijski-rad-sa-adolescenitma.html

S poštovanjem, Nikola

)