veza-sa-terapeutom 2022-09-15T10:11:04+00:00
Anonymous asked 2 years ago

Sve vreme svoje psihoterapije bila sam fascinirana terapeutom i zaljubljena u terapeuta. On je bio maksimalno profesionalan i samo u par navrata mi se učinilo da gaji neke simpatije prema meni. U medjuvremneu sam se i udala i nastavila sa terapijom bez ikakvih naznaka neprofesionalnog ponašanja. Pre izvesnog vremena terapeut je počeo da prelazi granicu prvo prijateljski što mi je bilo predivno i mnogo značilo.To je trajalo jedno vreme da bi mi ekspilictno i vrlo jasno ponudio vezu. Odbila sam,što je bila najteža životna odluka.To je bio čovek o kom sam sanjala,ali pogrešan trenutak.Nije navaljivao.U jednom momentu se javio i rekao da možemo da nastavimo sa terapijom,opet na vi,opet profesionalno i onda nestao.Nije se više javio ni na jednu poruku. Nikada nisam napisala neprikladnu poruku niti bih niti sam smarala.Napisala sam 3 poruke za 2 godine.Jasno mi je da čovek neće da se javi. Ne osuđujem uopšte.Profesionalne greške mogu da se dogode svima.Nije bilo nikakvih posledica.Ništa se nije dogodilo.Prosto mi mnogo nedostaje neko ko je bio jedna od najvažnijih ličnosti u mom životu ikada. Kako da ja prekinem tu žalost za izgubljenim prijateljem u svojoj glavi? Nikada to ne bih pomenula drugom terapeutu na drugoj terapiji da prošlog ne bih ugrozila.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 2 years ago

Poštovana,
Žao mi je što kolega nije odoleo iskušenju i što je narušio granice profesionalne uloge. Takođe mi je žao što je nakon toga odlučio da se povuče na neprikladan način, bez prilike da se objasnite i oprostite. Potpuno razumem da vam nedostaje bliskost koju ste doživeli u terapijskom odnosu. Ima li drugih ljudi sa kojima možete iskusti nešto slično?
I možda je upravo to ono što sada nedostaje da bi se priča zaokružila i zatvorila. Opraštanje. Možda možete napisati oproštajno pismo koje mu ne morate poslati. Možda u tom pismu možete napisati sve ono što vam je značilo u tom odnosu i što ste od njega dobili. 
Sa novim teraputom se takođe možete baviti ovim procesom separacije i žalovanja, a da pri tome ne otrijete njegov identitet.
Srdačno,
Nikola 

)