veliko dete velika briga 2018-11-06T12:23:03+00:00
ocajna asked 3 years ago

Postovani, vise puta sam vam se obracala za razne teskoce u vezi moje dece. Sada vidim da su one manje znacajne u odnosu na ovo zbog cega vam sada pisem. Stariji sin se uhvatio loseg drustva, brzo menja krug poznanika a oni su cini mi se sve gori. Radi, pomogla sam mu da podigne kredit *na moje je ime,a do sada on je placao rate.Hoce nesto da kupi od masina, isl. Nista od toga nije ucinio. Pare je potrosio, nece da kaze na sta. Moje sumnje su kocka, alkohol, zene, jedna sumnjive proslosti, drzi kafic se stalno mota oko njega, ima decu… A onda cujem duguje za neku hemiju, duguje za zakup zemlje… Kaze nemam sada, sta me briga…Zaboravio je na sve vrednosti, ne govori sa ocem, samnom malo i povrsno, zivi u istom dvoristu u kuci babe i dede. Dolazi kasno, radi sve, rinta kao konj sto se kaze, moram tako da docaram. Sav novac brzo potrosi. Zao mi ga kad vidim koliko se muci a opet tako je on hteo. Ima 21 godinu i ja i muz hocemo da se slogiramo al bukvalno, sve to mnogo tesko podnosimo. Ja sam pocela da pijem tablete za srce, muz je mnogo smrsao ima secer. Nista ne dopire do njega, nije mu stalo ni malo ni do koga. Da li je moguce da za neke dve godine on toliko posrne i otpadi se od nas i zaboravi na sve. kako da se izborimo. Da li da platimo njegove dugove, sramota nas je.

)

1 Answers
Ognjen Vukotić Staff answered 3 years ago

Poštovana,
Razumemo i vidimo Vašu brižnost ka sinu i potrebu da mu pomognete. Takođe razumemo teškoće koje život u malom mestu može imati, kao i Vašu potrebu da zaštitite obraz i dostojanstvo porodice i kuće. 
Podržao bih Vas da ostanete u Vašoj dilemi, jer je ona važna a ulozi su veliki. Naime, ko odlučite da se prema sinu ponašate kao prema odrasloj osobi, odnosno da mu ne plaćate dugove, time mu dajete priliku da se suoči sa posledicama i odraste, ali takva odluka Vama ostavlja puno neizvesnosti straha i brige, što nije lako nositi. Ako odlučite da ga zaštitite kao da nije odrasla osoba i vratite njegove dugove, to će Vas verovatno privremeno umiriti, ali na taj način Vaš sin se neće sresti sa posledicama pa se može desiti da se stvar ponavi – odnosno da uskoro napravi nove dugove.
Takođe, ostaje nam da podeli sa Vama da smo primetili da ste veoma okrenuti ka Vašem starijem sinu jer on ima problem. Pitam se da li Vaš mlađi sin dobija podjednaku pažnju? Ako toliko pažnje posvećujete starijem sinu, mlađe dete može osetiti da nije jednako važno. 
Srdačno, 
Ognjen Vukotić i Psihoterapeut tim

ocajna replied 3 years ago

Hvala vam. U pravu ste, nisam ni svesna toga, previse brinem zbog starijeg sina. Mada cesto pomislim da mladji sin ne zasluzuje da me gleda stalno napetu, neraspolozenu, nervoznu…., zna on da je to uglavnom zbog brata….Ne mogu da se izborim sa svojim emocijama a svesna sam da treba da presecem neke stvari, da se ponasam prema starijem sinu kao odrasloj osobi, da odgovara za svoje postupke, pa na kraju naginjem da ga zastitim i preuymem na sebe posledice njegovih postupaka. Tesko je ….

)