Unutarnji otpor prema promenama 2020-12-31T16:13:53+00:00
Forum Život PitaCategory: QuestionsUnutarnji otpor prema promenama
Anonymous asked 7 months ago

Postovani, mozete li malo da razjasnite situaciju oko unutrasnjih otpora, eventualno da udelite neki savet? Primecujem kod sebe veoma lukave mehanizme samosabotaze. Naprimer, ako imam ispred sebe neki slobodan period koji bi se mogao pametno iskoristiti, obavezno cu ga propustiti i provesti u necem drugom, najcesce u prezderavanju kojekakvih slatkisa i grickalica. Ako otkrijem 100 nacina na koje moj unutrasnji saboter deluje, on ce izmisliti stoprvi i opet biti korak ispred mene. I traje to godinama, ta prokrastinacija. Hocu da smrsam – zavrsim sa grickalicama u krilu. Hocu da naucim nesto novo – gluvarim po gradu ili jos cesce internetu…itd. I dokle cu tako ne znam. Citam o tom problemu, citam i vase odgovore drugima. Jasno mi je da smo komplikovana bica, da imamo malo svesno i ogromno nesvesno, ego i id. Nekome ste rekli da ne treba ego da je glavni vec upravo to nesvesno, ta psiha. Ali to mi nije jasno. Da nije bilo teranja, discipline i slicno, pa niko od nas ne bi ni osnovnu skolu zavrsio, niko ne bi naucio da hoda vec bismo svi i dalje puzali. Nije mi jasno sta je prava stvar. Da li ego i psiha treba da se bore, da li da saradjuju, da li svesno treba da raste na racun nesvesnog ili se treba osloboditi ega…nista mi nije jasno, kako doci do pozitivnih promena u zivotu. Prosto mi je neverovatno da posle toliko tekstova i nakupljenih informacija o sopstvenim problemima, ja i dalje tapkam u mestu, sasvim svestan i unapred znajuci gde cu se i kada saplesti. Mora li covek da ceka da bude gurnut na samu ivicu ambisa da bi se pokrenuo?

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 7 months ago

Poštovani,
Predlažem vam da pokušate da prihvatite da ste Vi “taj” koji sabotira. Na primer, Vi više želite da provedete vreme na taj i taj način nego na neki drugi.
Kakav je osećaj kada sebi priznate da su to zapravo vaše želje, da baš Vi zapravo želite prokrastinaciju, vrv više nego korišćenje slobodnog vremena na neki koristan način?
Kako je vratiti se sebi i priznati sebi da pravite upravo one izbore koje želite više nego druge?
Ako to budete mogli, možda ćete moći i korak dalje. Možete li sebi poveriti i zašto pravite baš takve izbore. Možda će vam trebati vremena da učite da razumete sebe.
Tada ćete možda stvarno više želeti da svoj dan upotrebite na drugi način…
Srdačno,
Nikola

)