Treba mi savet 2021-03-02T09:11:18+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloTreba mi savet
Sanja asked 8 months ago

Ja iamam, ne samo jedan problem, nego vise njih. Imam 24 godine, udata sam i imam dvoje dece. Kada sam bila mala imala sam tesko detinjstvo,mnogo godina sam trpela nasilje u porodici, skoro 15 godina, uz to i ruganje i podsmevanje u skoli. To je ostavilo veliki trag i traumu u mom zivotu. Covek za kog sam se udala je bio divan prema meni. Imao je sve vrline koje zena zeli da muskarac ima. Da postuje i ceni zenu, cuva, postuje, posvecen porodici. Medjutim sa njim sam 7 godina. Vise to nije covek kog sam poznavala. Opet trpim strasne stvari. Svaki dan me ponizava, vredja, preti. Jedan dan se ponasa lepo dve nedelje me bukvalno psihicki maltretira. Ne spavamo zajedno vec duze vreme. Pa i ako se ranije nesto desi ponasa se kao da me iskoriscava da se ‘istrese’ bukvalno. On radi, a ja ne, dobila sam otkaz. On stalno govori da me on hrani i izdrzava. Ne mogu da nabrajam detalje, grozno mi je kad pomislim. Mi smo u vanbracnoj zajednici i ja ne mogu da ostavim decu i da se pokupim i odem, a sa decom nemam gde. Ja sam se toliko izgubila. Toliko me je ubedio da nisam nizasta da se bojim svega, tresem se kad idem na razgovor za posao plasim se da necu uspeti. Ne pijee, ne ide u kafanu i sigurna sam da nema neku drugu. To su grozne stvari. Jednostavno ne znam sta da radim ni kako a meni je potreban konkretan savet i da mi neko kaze sta da radim a da bude sto bezbolnije.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 8 months ago

Poštovana,

Kako se meni čini postoje dva načina da radite na svojim problemima. Prvi je da planirate svoje osamostaljivanje. Internet pruža beskrajne mogućnosti za posao, možda možete pohađati neke kurseve, učiti, ili možete prihvatiti neki od “nepopularnih poslova” za kojima postoji ogromna potreba, kao što je recimo spremanje stanova, čuvanje starih, čuvanje dece… Relativna finansijska nezavisnost bi verovatno učinila da se osetite podržanije kako biste videli da li želite da se borite za svoj brak ili da radite na razvodu. U drugom slučaju preporučujem vam da se obratite sigurnoj ženskoj kući kako biste dobili savete i eventualno besplatnu pravnu pomoć.

U drugom slučaju, ako i dalje želite da se borite za svoj brak, važno je da otkrivate kako Vi sami doprinosite nezadovoljavajućem ponašanju svog supruga prema vama (npr. preteranom popustljivošću, ne izgovaranjem sebe do kraja, povlačenjem… ili suprotno, svadljivošću, stalnim optuživanjem, vlastitim nezadovoljstvom sobom i svojim životom koju prebacujtete njemu…)

Gde je naime onaj čovek koji je bio divan? Kako da ga ponovo pozovete? Kako ste doprineli promeni? Kako ste tu za svog supruga u njegovim problemima? Da li je umoran od posla i borbe da obezbedi egzistenciju? Da li razgovarate o tome…

Srdačno,
Nikola

)