Strah od voznje 2019-10-18T18:20:03+00:00
Anonymous asked 2 years ago

Postovani,
U poslednje vreme imam strah od voznje. Kako god, s kim god i bilo kojim prevoznim sredstvom da se vozim. Nisam vozac. Uvek mislim da ce nesto da nam/mi se desi. Nemam osecaj panike, kontrolisem se, ali uvek trazim da se sporije vozi. Osecam neku nelagodu i jedva cekam da se voznja zavrsi.
Takodje, kada neko od clanova moje porodice negde putuje obavezno zovem da vidim da li su stigli na odrediste, pa makar to bilo i 5km.
Cesto mi se desava da sanjam saobracajne nesrece. Gomilu poginulih ljudi oko automobila. Kada god naletim na neku vest o saobracajnim nesrecama ja se uznemirim. Od svih osoba najveci strah mi je za brata, odnosno dok on putuje.
Nikad u proslosti ni u detinjstvu nisam imala lose iskustvo tokom voznje.
Hvala unapred!

)

1 Answers
Ognjen Vukotić Staff answered 2 years ago

Poštovana, 
Nakon čitanja Vašeg posta, naizgled mi se čini da je saobraćajna nesreća simbol nečega što je za Vas važno. Na žalost nemamo dovoljno informacija da bismo diskutovali o tome šta je to što Vas u pozadini ovog simbola muči, ali pokušajte sebi da postavite pitanja poput – kakvo značenje za mene ima saobraćajna nesreća? Šta dovodi do saobraćajne nesreće? Kako se osećam u snovima o saobraćajnim nesrećama? 
Pokušajte da detaljnije posmatrate Vaš strah, naspram jednostavnog “Plašim se”. Ma koliko da je teško, posmatranje i praćenje toka misli o osećanja koji se javljaju pri strahovima, od velikog je značaja za razumevanje nas samih i našeg nesvesnog. Šta je to čega se plašite u saobraćajnoj nesreći? Kakav je to strah? Da li Vam je poznat? Da li ste iskusili sličan? Da li je neko Vama od značaja imao iskustva sa saobraćajnim nesrećama ili nečim sličnim što bi Vas moglo podsetiti na ovakav specifičan vid nesreća? 
Prva asocijacija koja mi je pala na pamet, čitajući Vaš post, bio je osećaj kontrole. Da bi došlo do saobraćajne nesreće, neko mora izgubiti kontrolu nad vozilom. Ko to bude u Vašim fantazijama? Kako se one razvijaju? Kako to izgleda u Vašim snovima? Da li nesreću prouzrokuje neko Vama drag ili neka treća osoba? Da li ste Vi krivi za nesreću u snovima ili neko drugi? Ako je neko drugi, ko? Kako ste Vi u vezi sa tom osobom? Da li imate utisak da Vam je važno da kontrolišete okolinu? Na koji način to činite? 
Postoji mnogo pitanja nad kojima možete da meditirate i radite na sebi i svojim nesvesnim procesima. Na prvi pogled, Vaša tema ima izgled konstelacijske teme, te možda možete da razmislite o tome da pronađete psihoterapeuta sa kojim na ovoj temi radite ili se priključite grupi koju vode neki od licenciranih vodiča sistemskih konstelacija, te da na taj način dublje istražite važnost ove teme za Vas. 
Srdačno, 
Ognjen Vukotić 

)