strah od neuspeha i nedostatak samopouzdanja 2013-12-05T22:00:09+00:00
Forum Život PitaCategory: Nesigurnost u sebe, Stidljivost, Povučenost...strah od neuspeha i nedostatak samopouzdanja
asked 8 years ago

Postovani, moj decko ima 23 godine i ceo svoj zivot je posvetio fudbalu, nazalost imao je tesko povredu kolena, i od tada mu je jako tesko da se vrati tamo gde je nekada bio….ima jako veliki strah od neuspeha, nema ni malo samopouzdanja, plasi se odgovornosti…zapravo njegovi problemi su poceli jos kada je bio dete,njegovi otac i majka su se razveli kada je imao pet godina, majka se preudala, a otac ozenio drugom zenom koju je doveo u kucu, medjutim ta zena je od samog starta pocela da pravi probleme, krila slatkise od njega i njegove rodjene sestre, postavljala svoj autoritet i unela im je strah, toliko da se i dan danas plasi iako ima 23 godne da otvori sopstveni frizider u kuci….njegov otac sve to zna ali on da ne bi pravio svadju povladjuje svojoj zeni, ali tako nesvesno svojoj deci pravi velike probleme.Zelim da mu pomognem ali ne znam kako, jer mislim da se ceo njegov privatni zivot odrazava na njegov zivot na terenu, da je zbog toga plasljiv i da zbog toga nema samopouzdanje, da li vi mozete da mi pomognete, tj. da pomognete njemu? Unapred hvala

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovana,

Verovatno mogu da pomognem vašem dečku ako je u mogućnosti da se uključi u ozbiljan psihoterapijski proces. Vi mu svako možete pomoći svojim prisustvom, zdravim odnosom, strpljenjem, razumevanjem, ljubavlju.

U pravu ste da se naši unutrašnji procesi i konflikti manifestuju i svim sverama našeg života, od proesinalnog do emotivnog. U tom smilu dinamike manofestovanja naših problema pružaju nam mogućnost da se na njima suočimo i da korz njihovo prorađivanje rastemo.

Molim vas nemojte gubiti iz vide da i Vi sa svoje strane donosite svoju dinamiku i da je je krajnji odnos uvek kooreacija u kojoj sudeluju dva ljudska bića, savko sa svojim intimnim teškoćama i razvojnim potrebama.

S poštovanjem, Nikola

)