strah-na-poslu 2021-10-25T23:46:56+00:00
Aleksandra asked 3 months ago

Poštovani, pre desetak godina sam prilikom smene vlasti, u već visokoj trudnoći, imala na poslu bas teske situacije. Omalovažavanja na poslu sam trpela godinama posle. Mislila sam da sam to prevazišla, međutim, kao da mi se to nekako vrati i svakog jutra idem na posao sa teškim napadima anksioznosti. Kako da se izborim sa tim? Inače, imam epilepsiju i kao deo terapije uzimam diazepam i on mi dosta pomogne. Kad me uhvati taj strah, samo želim svoju smrt. Kako da prebrodim taj strah? Molim Vas, pomozite mi.\”

)

1 Answers
Ivan Blond Staff answered 3 months ago

Poštovana,
 
Kada nam se teške i traumatične stvari događaju, zbog mehanizama odbrane u našoj psihi, možemo ih potisnuti ili na neki način skrajnuti – tako da ih ne osećamo toliko intenzivno dok se događaju.
Ili možemo misliti i da smo ih prevazišli. No, vreme pokaže svoje, i kada se pojavi neka slična ili situacija koja ima simbol i “ukus” prethodnih iskustava, potisnute emocije (ukoliko nisu “razrešene”) i sam problem postaje vidljiv. 
 
Kada se anksioznost pri odlasku na posao pojavi, potrudite se da budete svesni svog tela i disanja, i da postanete svesni sadašnjosti i okruženja u kome se nalazite. U isto vreme, ono što je važno je da ne bežite od svoje anksioznosti, ne opirete se, već povedete mali dijalog sa njom. Od čega vas štiti, šta je njena uloga, šta bi se loše desilo ako je ne bi bilo?
Možda otkrijete da je to stari način da se zaštite, koji vam više nije potreban…Ili vam je potreban za nešto drugo…
 
Ovaj proces nije uvek tako brz i kratak, i zato vam toplo preporučujem psihoterapiju i sigurno terapijsko okruženje u kome to možete proći.
 
Srdačno,
Ivan Blond. 

)