Seta 2020-12-27T21:37:52+00:00
Anonymous asked 8 months ago

Poštovani,
Molim za pomoć, utehu, šta god.. Posle tri godine veze, saznala sam da se moj partner zaljubio, viđao s drugom, a mene ubeđivao da budem strpljiva i da ne zna šta se to s njim dešava, jer sam više puta inicirala razgovor osećajući da se
nešto nije kako treba. Ušla sam u tu vezu čistog srca, bili smo srećni, al eto…
Ova situacija je trajala par meseci, strpljivo sam čekala, dok nisam sama saznala. Spakovala stvari istog dana i izašla iz stana, jer smo živeli zajedno. Ceo svet mi se srušio 😟. Samo da naglasim da je ovo drugi put kako izađem iz veze na ovaj način, izneverena i razočarana. Pa zar opet da prolazim kroz sve? Zašto? 😟

Hvala

Den replied 8 months ago

Zdravo 🙂
Ja nisam psihoterapeut, ali ovom prilikom mozemo razmeniti misljenja i poglede na ovu situaciju, prvenstveno. Naime, mislim da kada smo u vezi sa nekom osobom, veoma tesko, skoro nikada, ne iskljucujemo onaj momenat samih ocekivanja od nekoga. To su sve one stvari vezane za uspesnu, dugu, zdravu vezu, prepunu sitnih zadovoljstava gde vas dvoje cinite jednu celinu. Ta ocekivanja mogu vidno da nas prevare, te se mozemo naci u situaciji da vise ne prepoznajemo osobu sa kojom smo i sva nasa ovekivanja polako ali sigurno sve vise i vise splasnjavaju sve dok se potpuno ne izgube. 99 posto nas ce u tim situacijama traziti krivicu u sebi i zatrpavati se pitanjima, preturajuci po nekim proslim situacijama, kako je doslo do ovoga i gde sam to ja pogresio/la, kada sam mu/joj dao/la sve? Pravi odgovor jeste da krivice, a ni krivca zapravo nema. Niko od nas nema uticaj na nadolazeci tok stvari, to je prosto nemoguce. Ukoliko kazes da se tvoj svet srusio, zar je on pocivao samo na emotivnoj vezi sa odredjenim partnerom? Kakav je tvoj svet bio pre te veze, a evidentno je da je postojao 🙂 Poenta jeste da treba da radimo na kompletiranju svoje licnosti, a onda na sve to da dodamo emotivnu vezu, kao dodatak. Dakle, emotivna veza sama po sebi treba da predstavlja deo zivota, nikako ceo zivot. To i jeste krucijalni problem. Dozivljamo razlicite brodolome i krahove, zbog duboko utemeljenih uverenja. Potpuno je normalno da budes tuzna, razocarana, ljuta ili besna i ne bi trebalo da potiskujes to. A takodje, pokusaj da u sebi pronadjes barem minimum minumuma onoga sto ispunjava tvoju licnost i grcevito se uhvati za to.
Zelim ti puno uspeha na putu razvoja.
Pozdrav

10 replied 8 months ago

Hvala… Razmisliću o tvojim sugestijama, potrudiću se da pomognem sebi. Povređena sam i razočarana. Ja bih rekla, koliko god to bolno bilo. Izabrao je najgori mogući način. Sedenje na dve stolice. A zašto? Dešava se, niko nikome ne može garantovati večnu ljubav. Al bar ne otežavaj, osećala bih se mnogo bolje da mi je rekao istinu. Koliko me razočarao, imao je priliku više puta da mi kaže, al je izabrao najgori mogući način. I ko zna koliko bi to trajalo da nisam sama saznala. ????

Den replied 8 months ago

Mislim da bi se, kako god zvucalo, osecala isto, s obzirom da te je svakako razocarao i to sto osecas jeste razocaranje. Bila bi povredjena, kao i sada. Posledica svega toga moze se manifestovati na tvoj dozivljaj veze ili muskaraca u buducnosti. Ono sto ti tvoje misli ne dopustaju da uocis sada jeste da je takav nacin ponasanja njegov izbor, a ne tvoj i da te nikako ne moze odrediti, a ni definisati kao licnost.
Mozda bi mogla da odvojis vreme i sumiras svoje misli, stavljajuci ih na papir. Na taj nacin ce ih kanalisati, grupisati na jednom mestu, tako da ti budu pregledne. Zatim jednu po jednu iscitaj, a nakon toga mozes da pocepas papir ili bacis. Mozda ti sada ovo zvuci kao bespotrebno ili neozbiljno, ali sustina jeste da filtriramo sve ono sto nas muci iznutra kako to ne bi postalo deo nas. Ukoliko to postane deo nas, posledica losih odnosa sa jednim emotivnim partnerom, moze postati nesigurnost sa buducim emotivnim partnerom i na taj nacin moze znacajno ugroziti nas zivot, cineci nas grubim i asocijalnim.
Srecno 🙂

10 replied 7 months ago

Slažem se s tobom i poslušaću tvoje savete. Hvala mnogo ????. Tačno si primetio, ne smem izgubiti veru u ljude. Hoću da verujem da je ovo za mene još jedna lekcija, al svakako ne znači da su svi muškarci isti, na primer ????. Ne želim da loše probudi loše u meni. Boriću se ja… Pozdrav!

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 7 months ago

Poštovana,
Razmišljajući o vašem postu, o teškim iskustvima razočaranja i bola koja su deo života, shvatio sam da tu i nema šta mnogo da se kaže.
Valjda svi ponekad dođemo na to mesto i nadam se da imate nekoga ko vam je dovoljno bitan da u tim trenucima bude uz vas, makar u ćutanju ili u suzama.
Srdačno,
Nikola

)