samopuzdanje 2012-08-25T13:25:11+00:00
asked 9 years ago

imam 42god i oduvek sam vazila za privlacnu i pozeljnu osobu sve do pre god dana kad me je zivot stavio na teska iskusenja kojima se nisam nadala i koja su se kao brdo srucila na mene. Ne kazem da mi je ni ranije zivot cvece ali ovo je bilo sve prebrzo i previse. Osim toga sto sam prezivela stresove ja sam i dozvolila tako sebe da zapustim (rec je o izgledu) da sam prinudjena da bezim od ljudi jer me sramota sta sam napravila od sebe. Konkretno na prvom mestu moji zubi koje sam izgubila pa umesto njih imam protezu koju ne podnosim i zbog koje se osecam manje vrednom i sebi i ostalima. Takodje sam i mnogo smrsala da meni bukvalno sve visi,garderobu slabo kupujuem jer me prosto mrzi da odem do grada pod izgovorom kako cu ovakva sta ce reci ljudi. Tako da mi jednom recju treba kompletan,,remont,, a uopste nemam volje za to mnogo sam utucena i sve me mrzi,u stanju sam satima da gledam u jednu tacku.Kako sebe malo da trgnem i preduzmem nesto jer mnogo toga treba da se uradi da nemam volje ni da pocnem a ne znam ni odakle i zar je moguce covek za tako kratko vreme sebe toliko da upropasti? Ne mogu vise da podnesem ono kad mi kazu; jaoj sto si toliko propala?

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Poštovana,

Ne znam šta su uzroci vašeg propadanja, ali očigledno je došalo vreme kada ste sebi veoma potrebni. Zamislite da psole mnogo godina dolazite iz Amerike jer vas je u pomoć pozvala vaša najbolja prijetljice koja je dosta propala. Začuđeni ste njenim izgledom, grlite je s ljubavlju i iskreno uveravate da ste sada Vi tu i da će te polako, korak po korak raditi sa njom na njenom oporavku. Što bi ste Vi kao ta prijateljica prvo učinili, šta promenili? Šta bi ste Vi rekli takoj svojoj prijateljici. Šta bi ona rekla vama. Možete zapisati segmente ovakvog jednog razgovora.., vidim da imate dara za slikovito izražavanje. Ovo vam može pomoći da verbalizujete ono što osećate i proživljavate.

Veoma je važno da pođete od malih stavri. Recimo navikavanje na vilicu tako što će te je svaki dan nositi jedan sat, pa sledeće nedelje dva. Nežna gimnastika uz muziku u trajanju od 15 minuta. Mirisna kupka. Hranjivo mleko za telo. Maska za lice od priručnih materijala. Masaža. Jedna kura nekog dobrog preparata ili čaja za jačanje organizma. Sok od ceđene pomorandže. Kašičica meda sa matičim mlečom… Uživajte u pronalaženju vašeg recepta za oporavak i pripremi svojih lekova s ljuvalju, kao što bi ste činili za svoju najbolju prijateljicu koja je zapala u krizu. Budite kreativni i verujte kako sa svakom od tih sitnih aktivnosti za jedan mali korak prilazite sebi i šaljete sebi poruku da ste važni i voljeni.

Poenta ovog procesa je da korak po korak učlite da negujete sebe i da pokazujete prema sebi ljubav. Ne gledajte u krajnji cilj, niti u to koliko je posla pred vama, jer tako će te se demoralisati. Samo gledajte u jedan mali sledeći korak i nastojte uživati u njemu kao da je jedini.

Na tržištu postoji veliki broj knjiga koje podržavaju rad na sebi. “Kako da izlečite sopstveni život”; “Kako preživeti krizu srednjih godina”; “Multiorgazmička žena”; Nega duše”… One vam mogu pomoći i pružiti podršku. I na internetu takođe možete pronaći zanimljive tekstove na tu temu kao i iskustva drugih. Podrška prijatelja takođe je veoma važna. Nove generacije antidepresiva sada daju dobre efekte u stanjima poput vašeg. Oni regenerišu delove mozda koji su zaduženi sa doživljaj sreće. Možete se posavetovati sa nekim psihijatrom koji bi procenio da li je to vama potrebno. Takođe mislim da bi vam dobro došao neki vid psihoterapije, tako da možete da rasvetlite načine i dublje nesvene mehanizme koji su vas doveli u situaciju u kojoj se nalazite kao i da kreirate drugačije načine.

Srdačno, Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

puno Vam hvala na izdvojenom vremenu narocito zbog toga sto je vikend a Vi ga poklanjate nama nesrecnima. Mogu Vam samo reci da sam dosla iz Amerike sigurno bih svojoj prijateljici uspesno pomogla ali veoma tesko pomazem sama sebi. Sto se tice prijatelja skoro da ih uopste i nemam jer sam ih izgubila zahvaljujuci coveku sa kojim sam zivela 15 god i koji je bio veoma ljubomoran tako da sam sve svoje prijatelje odbacila i sad je vrlo tesko to povratiti. u svakom slucaju pokusacu se voditi Vasim savetom. Hvala

)