Samopouzdanje 2019-10-22T18:12:00+00:00
Anonymous asked 2 years ago


Postovani, imam 24 godine, po prirodi sam jako povucena, nesigurna u sebe, nemam dovoljno samopouzdanja, nevešta sam u komunikaciji sa drugim ljudima, povlacim se u sebe i to mi predstavlja veliku barijeru u svemu. Pre mesec dana sam zavrsila visoku skolu za vaspitace i krenula sam da trazim posao. Nemam mnogo iskustva u radu, osim prakse koju sam obavljala tokom studiranja. Bila sam u nekoliko vrtica na razgovoru a zatim i na probnom radu, ali se uvek na tome zavrsi, i dobijem odgovor da im je potreban ipak neko iskusniji i bolji. Ja sam svesna da nemam iskustva, da tek treba da ucim i usavrsavam se ali kako bih to postigla nego radom i sticanjem iskustva. Problem je to sto ja ne umem da pokazem sta znam, ne umem da istaknem svoje kvalitete bas zato sto sam previse povucena, stidljiva i imam prepreke u komunikaciji sa ljudima, a sve to ostavlja utisak da sam nezainteresovana i nedovoljno dobra. Ne znam kako da se opustim, da se pokazem u najboljem svetlu, kako da prestanem da mislim negativno, kako da podignem svoje samopouzdanje koje je sada jos manje posle nekoliko odbijenih poslova. Pocinjem da mislim da ja mozda nisam za taj posao.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 2 years ago

Poštovana,

Ako vam se čini da niste za taj posao, onda razmislite koji bi posao više ležao vašem temperamentu. Možda nešto što se radi od kuće, preko intenerta?

Drugo, evo još nekih pitanja o kojima možete ramišljati. Da li ste pokušali da sa osbama koje su vam nudile posao razgovarate o ovome i da sa njima podelite nešto od ovoga što ste podelili sa nama? Koji su to vaši kvaliteti koji ne dođu do izražaja? Kako se to desi? Šta vam je izazovno u radu sa decom? Kako se povučete pa izgledate nezainteresovano? Koje su to situacije? Da li ste probali drugačije? Da li ste posmatrali kako to rade druge vaspitačice (pretpostvaljam da vas je po dve u grupi), da li ste od njih tražili podršku, fidbe? Da li ste pokušali da volontirate?

Rad sa decom zaista traži energičnost, što je za vas izazovno ali je i mogućnost da razvijate taj svoj potencijal. S druge strane rad sa decom treži nežnost i senzibilnost, što je možda vaša jaka strana.

Srdačno,
Nikola

)