Rasejano dete 2015-02-03T19:26:19+00:00
asked 7 years ago

Postovani,ja sam samohrana majka i imam cerku koja ima 7 godina i ide u prvi razred.Od kako je krenula u skolu a narocito sada u drugom polugodju primetila sam da je jako rasejana,dekoncetrisana je i pomalo senilna.Ponekad se desava da zaboravi da uradi domaci zadatak.Njena uciteljica mi je isto tako nekoliko puta skretala paznju da ona ima mogucnosti da bude najbolja ucenica u razredu i da nije glupa vec naprotiv da je jako inteligentno dete.Kada radi pismene zadatke u skoli ili domace zadatke kod kuce ona to radi usporeno i nije dovoljno skoncetrisana na to sto radi.Par puta sam pokusala da razgovaram sa njom kako bi saznala sta je to zapravo muci ali ona nije htela da prica.Ponekad mislim da je jos uvek muci to sto smo se ja i njen otac razveli (mi smo razvedeni vec 2 godine).Jako sam zabrinuta za nju i ne znam sta da radim.Molim vas pomozite mi.Unapred hvala.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovana,

Problem o kome govorite može da ima mnoge izvore pa je najbolje da dete odvedete kod stručnjaka koji ima veštine da o čemu se sve tu radi. Pod stručnjakom podrazumevam pregled od dtrane defektologa i specijalizovanih psihologa.

Prvo polugodište prvog razreda je adaptacija na štolu koja predstvlja nešto novo i vrlo različito u detetovom iskustvu. Mnoga deca imaju teškoće a i naš školski sistem je izuzetno loš. Važno je da se pre svega ispita da li dete ima problema sa disleksijom i disgrafijom. Ono što ste primetili može (i nemora) biti pokazatelj ove vrste problema. Dijagnostikovanje disleksije i/ili disgrafije je veoma komlikovan proces i može ga izvesti samo za to specijalno obučen stručnjak. Ako je ovo u pitanju veoma je važno da se to što ranije otkrije jer takva deca traže poseban pristup.

Drugo što treba ispitati, a oko toga vam može pomoći psiholog ili psihoterapeut koji je obačen za rad sa decom je kako se dete oseća u novoj sredini koja nameće nova pravila. Deca najčešće ne znaju da nam kažu šta je problem i kako se zapravo osećaju pa se tu koriste razne projektivne tehnike i opservacija ponašanja. Ovo se naročito odnosi na eventualne rekacije deteta na vaš razvod. Čak i ako taj događaj ima neke veze sa ovom dete to neće znati ni da razume ni da artikuliše.

Roditeljstvo je samo po sebi veoma zahtevno a kada je čovek u tome sam noje loše da razvije sieteme podrške u vidu profesionalaca koji će dete da prate.

S poštovanjem, Nikola

)