Promjene 2018-02-03T20:57:41+00:00
asked 4 years ago

Postovani,ovakav problem imam,pa sigurno tek od ulaska u pubertet(inace sada sam punoljetna) i radi se o tome da ja imam strah od bilo kakvih promjena. Plasim se da se necu naviknuti na nesto,iako znam da je dosta takvih promjena dobro za mene,ali nazalost,ja ih se plasim i jedva ih prihvatam. Kad ih prihvatim,naviknem se. Neke i ne mogu prihvatiti,ali to je rijetko. Dakle,iako znam da cu se navici na te neke promjene u zivotu,ja ih se opet plasim. Neke od promjena su frizura,odjeca, novi punjač za mobitel,da ne govorim promjena rasporeda u mojoj sobi ili u stanu,i slicno. Primjer dajem- Mama mi je bacila dragu pidzamu iz nekog njenog razloga(ostarila je) i jednostavno ja kao da propadam,ne mogu da se nosim sa tom depresijom,ako se moze nazvati tako? Ne mogu da se prilagodim toj promjeni i ja jednostavno kao da u sebi propadam. Uglavnom,stvari mnogo analiziram i bojim se da nece biti dobre po mene ako ih promjenim. Uvijek volim imati jedno u sta sam sigurna da je dobro,jer mijenjanje stvari me izludjuje iako sam se i na to “jedno” morala naviknuti. Shvatate me nadam se, i zelim znati postoji li ikakvo rjesenje za ovakav problem jer ja ovako vise ne mogu. Bilo sta sto ce mi pomoci. Hvala.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Zdravo,

Promene su sastavni deo života, čak je i sam život kakvog ga danas znamo nastao brojnim promenama. Takva je priroda sve ga što nas okružuje, o čemu svedoče još i spisi sa drevnog istoka, u kojima se spominje i znak za koji si možda čula – jing jang.

Iako je promena sastavni deo pa čak i najsitnijih i najbeznačajnijih događaja, one krupnije mogu od nas previše zahtevati. Kao kontradiktorna bića, mi promene volimo jer pomoću njih rastemo, ali isto tako volimo i naš mir i poznatost, u tome nema ničega neobičnog i stoga je takođe veoma prirodno da si osetljiva na promene.

Ukoliko je ta osetljivost u toj meri da te remeti da se adaptiraš i na najsitnije promene veoma teško, onda možeš pogledati sa sobom, kakvu simboliku promene nose za tebe? Šta za tebe predstavlja promena? Kako se bojiš promene? Da li su ti neke promene donele nešto što ti nije prijalo ili te je uplašilo?

Proveri sa sobom kako si ti sa promenama koje ti nametnu ostali, a kako sa onim koje želiš od sebe? Ima li razlike? Potpuno je u redu da za promene koje ne želiš otvoreno pokažeš i povučeš granicu.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)