problem-sa-ocenama 2018-11-05T09:54:14+00:00
Anonymous asked 4 years ago

Zdravo! 8. sam razred i ne ide mi bas matematika. Danas smo imali pismeni i ja sam bas lose uradila. Ovako sam odlican djak, ali iz matematike imam 2. Na svakom kontrolnom zadatku dobijem 2 ili 3. Nisam u skoli mogla da se suzdrzim i suze su mi same krenule, jer sam celo jutro vezbala zadatke, a na kraju sam lose uradila. Svi ostali predmeti mi idu od ruke (nadje se neka cetvorka). Ne znam kako roditeljima to da saopstim. Obicno dodje do svadje kad dobijem nizu ocenu.Mislim da je ocena nedovoljna, po onome sta sam uradila. Nikad se ne uporedjujem sa drugim ucenicima, ali mi je krivo kad cujem svoju losu ocenu, a da je drugarica dobila bolju, pa se podsmeva. Najveci mi je problem kako da saopstim mami za jedinicu iz matematike.Takodje imam preveliku tremu kad radim kontrolni, bojim se da negde ne pogresim. Hvala Vam unapred :))

)

1 Answers
Ognjen Vukotić Staff answered 4 years ago

Zdravo, 
Loša ocena je sastavni deo školovanja i odrastanja i ona ništa ne govori o tvojoj vrednosti. Neki nas predmeti manje zanimaju, neki više, za neke smo talentovaniji za druge ne.
Razumem i vidim da se bojiš mamine i tatine reakcije, ali isto tako vidim da je tvoja loša ocena iz matematike nešto što te brine i što imaš želju da popraviš.
Ponekad moramo da stegnemo zube i istrpimo posledice, a grdnja roditelja je svakako jedna od najčešćih u tvojim godinama. Možda te i kazne, ali u suštini to i nije neki smak sveta, ma koliko se možda tvoji roditelji potrude da to tako predstave.
Neprijatnost pri polaganju kontrolnog zadatka može imati veze sa tvojim velikim očekivanjima od sebe ili očekivanjima tvojih roditelja od tebe. Razmisli o tome koliko si stroga prema sebi, koliko si okružena strogim okruženjem? Pokušaj da zamisliš da dozvoljavaš sebi i nisku ocenu, proveri šta se u tebi dešava kada tako nešto zamisliš.
Srdačno, 
Ognjen Vukotić

)