Prevelika vezanost deteta za majku 2020-01-16T17:58:55+00:00
Ana1 asked 2 years ago

Imam sina od 16 meseci, od rodjenja smo nas dvoje stalno zajedno i uglavnom sami dok je suprug na poslu u inostranstvu.Povremeno odlazimo kod drugih clanova porodice,ali niko od njih nije u mogucnosti da cuva dete malo duze od sat vremena.Sin je poceo da udara glavom o pod,o zid, ne prihvata “ne”, ako mu ne dozvolim da npr.dira televizor ili telefon ili bilo sta drugo, odmah pocinje da radi nesto sto moze biti opasno, vuce dasku za peglanje ili vuce televizor ka sebi.Zeli da sisa stalno, da ga nosim,da sedim pored njega kada se igra,igra se samostalno samo kada smo u nekom nepoznatom drustvu, baca se po ulici i prodavnici, hoce da spava pored mene, budi se po 5-6 puta nocu i ne da mi da jedem ili odem u wc, da ne pricam o nekim drugim stvarima.Zaista sam psihicki i fizicki iscrpljena, nesrecna i ne stizem da uradim nista sto bi trebalo da uradim po kuci, o svojim zeljama vise i ne razmisljam.Imate li neki savet i zasto se beba tako ponasa?

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 2 years ago

Poštovana,

Prvo, ponašanja koja ste opisali nisu neuobičajna za taj uzrast i s vremenom prođu. Drugo, postoji dosta toga što možete učiniti. Prvo, nastvite sa istraživanjem, čitanjem, ima odličnih knjiga i članaka na intenetu o vaspitanju dece. Ja vam mogu preporučiti Najđela Lata, knjiga se zove Kako deci postaviti granice.
Treće, potrebo je da se mnogo bolje organizujete. Podizanje dece je težak poduhvat i kada su oba roditelja pristuna i kada su dobar tim. Na perimer, uklonite ili fiksirajte stvari koje su skolne padanju, stavite kapijicu na ulaz u kuhinju, namestite zapušače za štekere, razmislte o angažovanju guvernante kako bi našao još jednu osobu za koju bi se vezao i kako bi ste Vi dobili priliku da predahnete. Razgovarajte sa usprugom o reorganizaciji vremena. Deteu je potreban otac. Važno je da ima vreme koje rpovodi samo sa oscem, dok ste Vi odsutni ili u pozadini.

Četvrto, kada se usresredi na zabranjeno, što je sasvim prirodno ponašanje, nastojte da mu skrenete pažnju. Kada mu jednu aktivnost zabranjujete, potrebno je da mu ponudite drugu. Na primer, sklonite igračke i dajte mu ih povremeno i samo neke, ali ne omiljene. Kada radi nešto zabranjeno, ponudite mu da mu date igračku koju voli a koja mu nije dostupna. Ponudite mu vreme (oko deset minuta) u toku koga ćete se igrati sa njim. Ponudite mu omiljeni slatkiš, crtać, viber poziv osobi koju voli… Sakrite na neka mesta neke nove igračke (sasvim jeftine) i kada počne da radi nešto što ne sme, recite mu: “Ha! – dođi da vidiš šta ovde ima!”…

Peto, kada radi nešto što nesme i ako preusmeravanje pažnje ne uspeva, strogim glasom i izrazom lica mu kažite: “Ne!”, i zatim ćutite. Ako nastvlja, ponovo mu kažite: “Ne!”. Ako nastvlja uzmite ili u sitaucijama kada se baca po podu, po ulici, uzmite ga u naručje i držite čvrsto dok se otima i plače, sve dok ne potroši energiju. Prvih par puta će to trajati i do deset minuta. Držite ga čvrsto, neko viče iz sveg glasa, ali Vi ne odustajte. Posle prvih par puta, kada shvati da ne postiže željeno, vreme plakanja će početi da se smanjuje. Sličo možete učiniti i tako što ćete ga kazniti tako što ćete traćiti od njega da 2 do 3 minuta provede u fotelji, naglašavajaći da je sada kažnjen. Nedajte mu da ustane. kada krene, Vi ga vratite natrag. Pokažite mu da ste ljudti jasnim glčasom i izrazom lica, ali ga nemojte grditi. Recite samo: “Ne! Sada si kažnjen!”

Šesto, nastojte da mu organizujete aktivnosti u kojima će dobro fizički da se umori, tako da na kraju sam od sebe zaspti oko 20h, sa toplim čajem za umirenje… Jako je važno da ima gde da se penje, da pada, da istražuje. Nastojte da što više vremena provedete sa njim napolju, a najmanje dva puta po dva sata. Angažujte spremačicu da vam pomogne oko kućnih poslova. Njemu ste sada ipak naj potrebniji.

Srdačno,
Nikola

)