Porodica sa bliznakinjama 2016-03-28T11:00:09+00:00
asked 6 years ago

Potrebna mi je preporuka za stručno lice koje ima iskustva u radu sa porodicom i blizancima. Imamo petnaestogodišnje bliznakinje i problem u daljem funkcionisanju porodice! Najjednostavnije rečeno, problem je u tome što njih dve ne prihvataju i veoma teško prihvataju zadate obaveze (radne, kulturne, socijalne itd.). Ovaj problem datira od njihovih malih nogu ali smo se nekako nosili sa tim. Sada kada su u pubertetu, život nam je nepodnošljiv. Stalno svađa, nervoza…Pre dve godine smo posećivali psihologa, ali posle nekoliko meseci ‘muke’ ništa nismo uspeli. Ne pomaže ni lepo, ni nagrada, ni pretnja, kazna…Supruga i ja više nemamo snage. Zato, molim kontakt za iskusno stručno lice.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovani,

Traganje za terapeutom i oblikom terapije takođe je deo našeg puta, proces ili važan deo procesa naših životnih traganja. Tu se prelamaju naša realna i nerealna očekivanja, projekcije i istine o tome gde je “čvor problema”, ispoljava se naša ličnost i intimna filozofija prisupa pitanjima i misterijama života, naš odnos prema temama moći i nemoći…

Sve su ovo razlozi zbog kojih bi se suzdržao da se u vaš proces mešam dajući direkte preporuke. Mogu vam reći tek toliko da, ako je vaša namera da terapijom bude obuhvaćena cela porodica potražite kolege koji se bave sistemskom odnosno porodičnom terapijom. Ako želite individualni rad na svojim procesima koji su u vezi sa stanjem koje opsujete, onda bih vam propručio humanistiku i/ili psihodinamsku terapiju (psihoanalizu, geštalt, transkcionu analizu..). Na internetu možete naći desetine terapeuta ovih orjentacija i njihove biografije.

Moj savet vama je: pokušajte da na traganje za terapeutom gledate kao na važan deo puta a ne kao na tehničko pitanje. Posmatrajte svoju sklonost efikasnosti u pitanjima koja se tiču duše i traganja za smislom onoga što vam se u životu događa. Okrenite se svojoj intuiciji. Raspitujte se, osluškujte, budite u kontaktu sa svojim pitanjima i otvoreni za informacije koje dolaze iz univerzalnog polja.

S poštovanjem,
Nikola

)