poremecanj spavanja (prekomerno spavanje) + gubitak seksualne zelje 2021-03-07T13:12:20+00:00
Forum Život PitaCategory: Ostaloporemecanj spavanja (prekomerno spavanje) + gubitak seksualne zelje
Anonymous asked 8 months ago

Postovani,
interesuje me da li  preterano spavanje moze da utice i na gubitak seksulane zelje ili je gubitak seksualne zelje prouzorkovao i preterano spavanje. Naime, gubitak seksualne zelje traje vec sigurno 10-tak godina, to se ogleda tako da nemam apsolutnu potrebu za seksom, da mi je ponekad dovoljna samo mastrubacija, dok kada treba da imam odnos sa devojkom uvek ide uzbudjivanje prvo sa samim sobom (kako bi se postiglo potrebno) i onda odnos. Preterano spavanje se desava periodicno, u proteklih 7 godina, kada ne radim, manje sapavam, al tada obicno spavam i u toku dana, pa mogu kasnije da legnem, a kada radim spavam svaki dan od 8 uvece (makismum do kog mogu da izdrzim) pa do 6 ujutru, ponekad i 7. U toku godine sigurno uzastopnih meseci dugog spavanja imam 7-8. U stanju sam kada sedim da mogu zaspati dok sagovornik prica i ponekad u toku voznje me san hvata, gde na trenutnke sklopim oci (pretezno tada zaustavim auto i odremam 10-tak minuta). Interesuje me kako bih mogao prevazici navedene probleme, uopste kome bi trebao za pomoc da se obratim.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 8 months ago

Poštovani,

Ne znam da li bi i u kakvoj vezi mogla biti seksualna želja i potreba za snom, osim što se i jedno i drugo može dovesti u vezu sa depresivnošću.

Potreba za snom je različita kod raznih ljudi, čak u zavisnosti od godina starosti, kao i godišnjih doba. Uobičajno potrebno nam je između 7 i 10 sati sna na 24 sata, pa prema tome vaša potreba za snom se ne mora smatrati prevelikom.

Bilo kako bilo i povećana potreba za snom i smanjenje seksualne želje prirodno mogu dolaziti s godinama, najpre iza tridesete, a zatim iza četrdesete još više, mada se iza četrdesete godine potreba za snom neretko i smanjuje što nije uvek slučaj.

I jedno i drugo može biti u vezi sa stresom, nagomilanim razočarenjima i akumuliranim umorom, te željom za povlačenjem, što sve zajedno ne mora biti poremećaj. Meni lično dođe da bih prespavao ostatak života samo da mogu.

U svakom slučaju nije loše ispitati hormone da bi se videlo da li se može napraviti paralela sa somatikom.

Srdačno,
Nikola

)