Pomoć dečaku 2016-07-07T12:33:32+00:00
asked 5 years ago

Poštovani,

Imam starijeg sina starosti 12 godina. Oduvek je bio drugačiji od svojih vršnjaka, tako ga opisuju nastavnici, školski pedagog, psiholog. U osnovi je nezreo i naivan, nesiguran i samim time povučen. Dobar je đak, ne previše motivisan i zainteresovan za školsko gradivo, ali ipak odličan đak.
Ima istoriju vređanja od strane vršnjaka, koja je našim (roditeljskim) angažovanjem delimično utihnula, ali definitivno nije prihvaćen i deca ga često ignorišu. Opet napominjem njegovu nezrelost (neiskvarenost i iskrenost, koja je u današnjem vremenu kažnjiva).
Kako da mu pomognemo da svoje samopouzdanje izgradi, ojača socijalnu inteligenciju i bude zadovoljan sobom? Kako funkcioniše psihološka terapija za decu i da li daje rezultate kada su ovakvi problemi u pitanju?

Unapred zahvaljujem.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 5 years ago

Poštovana/i,

Veoma mi je teško da odgovorim na ovakvo pitanje jer imam vrlo površnu sliku i ne znam šta ste već preduzimali i šta preduzimate, kao i kakva je vaša “uloga” u čitavoj situaciji.

Pretpostvljam da bi se dačak bolje i sigurnije osećao kada bi imao više poverenja u svoje fizičke sposbnosti, koje su veoma važne za položaj unutar vršnjačke grupe njegovih godina pa može biti od pomoći da se bavi sportom i uopšte svaka fizička aktivnost i provođenje vremena napolju i u kontaktu sa decom svakako da mogu za njega predstvljati značajno iskustvo. Važno bi bilo da ga što više izlažete vrešnjačkoj grupi i fizičkim igrama “ispred zgrade”, gde možete da budete u blizini i da mu budete tiha podrška. Socijalna inteligenicja može se ravijati i razgovorom o konkretnim socijalnim odnosima a kao baza za analizu mogu da posluže kako realni odnosi tako i odnosi crtanih, filmiskih ili literarnih junaka.

Preduslov za rad naše dece na svojm samopouzdanju je naše poverenje u njih i naš rad na našim strahovima.

Što se[url=http://www.psiho.slavisa.us/kontakt-i-ponuda/psihoterija-za-decu-i-adolescente.html] psihoterapije za decu[/url] tiče o tome možete pročitai naš članak.

S poštovanjem,
Nikola

)