Pomoć 2020-12-15T14:18:35+00:00
Anonymous asked 11 months ago

Poštovani, nedavno sam saznala da imam iritabilni kolon ili nervozna creva. Vec par godina imam stomačne probleme koji me ometaju u normalnom funkcionisanju. Do skoro nisam znala o cemu se radi, dugo sam posecivala lekare, pila razne lekove, ali sada mi je postavljena dijagnoza iritabilni kolon. Naime, imam ceste stolice zbog kojih ne mogu normalno da funkcionisem i zivim. Nekada mi je stanje bolje, nekada se pogorsa. To mnogo utiče i na moje psihicko stanje, opterecena sam time, ne prodje ni jedan dan da ne mislim o tome, da li cu imati potrebu za toaletom, kada i gde. Da li ce to biti kada izadjem sa drugaricom, na poslu, na putovanju. To me jako opterecuje i iscrpljuje i sama sebi stvaram pritisak jos vise tim razmisljanjem. Stalno mi je prisutan strah od toga, gde god da krenem ja mislim samo o tome, prosto ne mogu nikako da se opustim. Citala sam razne članke o iritabilnom kolonu, da ljudi sa tim zive, ali da je potrebna ponekad i psihološka podrska. Sve vise mislim da je potrebna i meni, jer mi je ponekad toliko loše, da ne mogu da obuzdam negativne misli i scenarije u glavi, postajem anksiozna, depresivna, i loše sam raspolozena svako dan. Smatram da, kad bih uspela to da prevaziđem, bilo bi mozda bolje. Koji je Vas savet?

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 10 months ago

Poštovana,
Kroz isti problem ja sam prošao u detinjstvu. Moj zaključak je da je taj simptom bio reakcija na veliku anksioznost i probleme sa hladnim, zlostavljajućim autoritetima, nedostatak razumevanja i topline kod kuće, konstantno postiđivanje i okrivljavanje koje je formiralo stalan osećaj da nešto grešim i da ću biti kažnjen.
Kasnije sam kao psihoterapeut radio na tome sa par klijenata.
Kada problem dobije svoju somatsku manifestaciju to bi moglo da znači da već dugo traje, da se dugo zapostavljaju pravi uzroci… Kako je telo sporo, ova vrsta problema često traži dug i predan rad na sebi.
Srdačno,
Nikola

)