Pomoc! 2018-02-04T08:31:53+00:00
asked 4 years ago

Postovanje! U vezi sam vec devet mjeseci sa jednim divnim momkom. Od pocetks ps sve do sad sam imala taj problem da nisam sigurna u sebe i osjecaje i zbog toga se nikad nisam mogla prepustiti vezi. Stalno sam svoju sadasnju vezu uporedjivals sa proslom vezom, koja je stvarno bila prepuna ljubavi. Sad su mi emocije sa mog partnera kao blokirsne, od toliko preispitivanja postala sam zbunjena. Ne uzivam u nasim emotivnim momentima stalno razmisljam da je u proslok vezi bilp emotivnije. Samo zelim sansu da zivim normalan zivot bez tih misli da mogu svom momku reci da ga volim i da budem dobro. Jer ove misli me toliko potresu da se razbolim. Zvuci gotovo nemoguce ali zbog njih dobijem temperaturu i slijede ostali zdravstveni problemi.Ja se ne bih vratila svojoj proslosti. Imam svog divnog momka i sa njim zelim i ostati.Po prirodi sam osoba koja se boji neiskrenosti i koja se preispituje i zbog toga mi se i desilo sve ovo. Jutros su me probudile misli, da ja moram sebi dati dokaz i preispitati se da li volim bivseg. Ne osjecam se prijatno ni da pisem ovo. Stalno se preispitujem. Zaboravila sam kako je biti zaljubljen i zbog toga se i pitam ovakve stvari. U sebi osjecam da ne volim bivseg ali imam taj problem kad god sebi nesto kazem neki glas iznutra kao da mi tjera kontru i on me tjera na preispitivanje. Cesto mi dodje da svom sadasnjem momku i pored ovih midli kazem nesto lijepo, a to se ne mozr desiti ako tu nema emocija,stalo mi je do njega. Medjutim, moj zivot trenutno je mnogo depresivan. Moji roditelji su razvedeni i svako je nasao svog partnera ja sam usamljena. Doselila sam se u Svajcarsku prije 4 godine. Moj momak je iz Srbije. Ovde nemam prijatelja i svaki dan mi je isti. Svakk dan provodim u svojoj sobi. Obuzima me tuga i depresija onda kad me obuzmu misli o proslosti meni se place i tu dolazi preispitivanje. Dok recimo kad sam bila u vezi sa bivsim moj zivot je bio drugaciji, bila sam srecnija i zivot je bio bolji. Ne zbog njega, nego prosto takav mi je bio zivot. I mozda to utice na moju nesigurnost. Jer znam da kad je covjek stalno negativan ne moze ostvaritu normalnu vezu. Mozda ima nesto i do toga. Molim vas pomozite mi jer se sa ovim borim vec 9 mjeseci. Ne zelim izgubiti mog momka, zelim biti sa njim. Molim vas posavjetujte me sta bih trebala uraditi.

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovana,

Nakon čitanja Vašeg posta, ostajem sa utiskom da mi nedostaju neke informacije kako bi razumeo Vaša iskustva hronološki.

Naime, čini mi se da ne razumem tačno koliko je Vaša prethodna veza trajala i da li se odvijala pre i posle preseljenja u Švajcarsku? Onako kako ste Vi opisali, razumeo sam da ste sa bivšim u vezi bili tokom života u Srbiji, te da život u Srbiji i sreću podrazumevate pod “prošlošću”. Jedna od bitnijih informacija koja nedostaje je to koliko je prošlo između Vašeg raskida sa bivšim i ulaska u novu vezu. Dalje, šta je bio razlog Vašem raskidu?

Ponekad sebi ne dajemo dovoljno prostora ili vremena, a nekada ni jednog a ni drugog da integrišemo iskustva iz prošle veze, već bežeći od bola i osećaja usamljenosti ulećemo u drugu. Razmislite da li bi se ovo moglo odnositi na Vas.

Takođe, pozvao bih Vas da date više prostora posmatranju tih misli koje Vam se javljaju. Imaju li okidač? Kako se osećate kada se jave? Kakvog su sadržaja detaljnije, da li se uvek bivša veza javlja? Ako da, koji Vam je cilj u tom poređenju? Šta biste želeli da doživite analiziranjem, kakvo shvatanje? Šta Vas čini zadovoljnim u sadašnjoj vezi? Kako je za Vas to da ne možete da se prepustite vezi? Da li ste bivšoj mogli? Da li vidite razliku? U čemu je bila ta razlika?

Pokušajte da, umesto bežanja od misli, počnete da posmatrate misli i korak po korak učite o sebi. To nije nimalo lak posao, pa pomoć možete potražiti i u psihoterapiji.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)

Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Nostalgija je normalno osecanje posle odlaska u inostranstvo iz bilo kojih razloga. Ono sto ja ovde vidim je da Vi niste srecni u sadasnjoj vezi a tako bi kao trebalo ( mozda zbog vaspitanja ili sto svi to tako rade ili ako ste zahvaljujuci njemu dosli u Swajcarsku kao zahvalnost). Cini mi se da se silite na osecaje Koje nemate. Budite iskreni sami sa sobom, da li ste s njim samo zbog zahvalnosti ili nekih drugih interesa ili iz ciste ljubavi. Radi se o Vasem zivotu, priliku za reprizu necete dobiti, uradite onako kako osecate i budite sretni.

)