Pitanje jedne mame 2016-03-30T11:41:20+00:00
asked 6 years ago

Postovani,
Ja sam mama jednogodisnjeg decaka i sa suprugom zivimo u provinciji, medjutim ja bih se trebala vratiti na posao u Beograd. Moje pitanje se odnosi na to da preispitujem odluku da li da idem da radim zbog deteta, jer cu ga ostaviti na cuvanje suprugu i majci. Rzdvojenost bi trajala godinu dana, stim da bih svaki vikend dolazila kuci, samo ne znam kako ce to uticati na dete. Mozete li mi dati savet?

Hvala Vam

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovana,

U tom periodu svakako da nije najbolja odluka napuštati dete. Deca na tom uzrastu nisu u stanju da razmišljaju van crno-belog, te je moguće da vaš odlazak percipira samo i jednostavno kao napuštanje, koje može ostaviti posledice na njega. Naravno, iako ovo sve zvuči opasno, vaše dete bi se i dalje normalno razvilo i živelo, kao i mnoga druga deca kojima roditelji rade u drugim gradovima i kojima je to jedina šansa za lagodan život.

Razumem vašu zabrinutost, potpuno je na mestu. Ali odluku ćete morati da doneste sami. Svakako da postoji velika šansa da vaš odlazak ne ostavi nikakve “dubinske” tragove na vaše dete (koristim se malo teorijom psihoanaliza i emocionalne privrženosti), ali to ne možemo da znamo.

Svakako, ono što jeste u vašoj moći, ukoliko odlučite da odete jeste da sve to predstavite kao jednu igru, jer je to jedini način na koji će dete moći da komunicira sa vašim odlaskom. Obezbedite mu svakodnevno vidjanje na Skajpu, dok otac može da mu priča da ste u magičnoj kutiji odakle ih čuvate. Ono što je najvažnije jeste da dete ne oseti nivo stresa koje vama i vašoj porodici, ova odluka donosi. Igra i šala, smeh, kao i vaše redovno vidjanje putem interneta i dolasci kući, provodjenje vremena sa njim, svakako da će drastično ublažiti celokupnu situaciju.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)