Patrijahalnost 2012-08-05T15:46:41+00:00
asked 9 years ago

Da li patrijahalno vaspitanje ostavlja los utisak na decu?Da li deca mogu oboleti od psihosomatskih bolesti?

)

3 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Postovani,

pitanje je veoma interesantno, medjutim ono sto ja ne znam je, sta za Vas znaci patrijarhalno vaspitanje? Deca i odrasli mogu oboleti od psihosomatskih bolesti, zvalo se to patrijarhalno ili nekako drugacije, vaspitanje. Radi se tome da se osecanja gomilaju, da njihovo ispoljavanje, pa nekad ni samo prepoznavanje i osecanje nije dozvoljeno, pozeljno, priznato i kako vreme prolazi, ona pocinju da tiste nase telo. Nase telo i nas um su neraskidivo povezani, i kada pati jedan deo, pati i drugi. Najcesce psihosomatske bolesti su astma, cir, infarkt miokard, visok pritisak. Uvek je prvo neophodno otici kod lekara i traziti fizioloske uzroke bolesti pa ih onda tretirati psiholoski. Sto se samog vaspitanja tice ja Vam od srca preporucujem knjigu Psihopolisa Mala knjiga za velike roditelje i knjigu Kreativnog centra Klopka za roditelje. Mozda tu mozete naci odgovore na pitanja o nacinima vaspitanja i njihovim posledicama. Ukoliko Vam mogu biti od pomoci jos nekako, slobodno pisite.
pozdrav
Brankica

)

Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Hvala Vam puno! Inače,otac je prilično strog i sve sto kaze tako ima da bude,jer se ne smem protiviti,bilo bi svega. Moguce da je ta strogoca uticala na moje psihicko zdravlje i ponasanje,pa se pitam da li to moze da ostavi trajne posledice..

)

Psihoterapeut Team Staff answered 9 years ago

Poštovana,

Pošto je koleginica Brankica na odmoru, ja ću vam odgovoriti na pitanje. Preterana isključivost i nefleksibilnost roditelja, kao i preterivanje svake druge vrste može ostaviti posledice na psihičko zdravlje deteta.

Teži oblici traumatičnih iskustava mogu dosveti do tzv. trajnih posledica, tj. takvih koje se kasnije permanentno ispoljavaju, najčešće i najdrastičnije u patnerskim odnosima. Teška iskustva nas oblikuju ali nam i omogućavaju specifično sazrevanje i razvoj posebnih potencijala. Osvešćivanjem očvrslih, ometajućih mehanizama kroz rad na sebi i razvojem kreativnih solucija i kapaciteta za drugačiji odnos, ovakva traumatična iskustva moguće je transformisati u jedan poseban kvalitet.

Srdačno, Nikola

)