Osetljivo ili razmazeno dete? 2016-08-24T09:56:19+00:00
asked 5 years ago

Postovani, imam unucicu (u oktobru 4 godine). Devojcica je prvo dete,pripremljena za drugo, mnogo joj se pricalo, objasnjavalo da ce morati deliti sa bebom koja dodje igracke i vreme sa mamom i tatom. Dobila je brata kada je imala 2.5 godine. U pocetku je shvatala i nije bila ljubomorna, tako da promenu njenog raspolozenja nismo odmah shvatili kao ljubomoru. Odbijala je da kaki u nosu ili toalet, mada je piskila vec sa dve godine. Kakila je u gacice, stalno place, za sitnicu. Obozava oca koji je jako popustiljiv u svemu, majka je strozija u razumnim granicama. Inace je vaspitac, decu obozava i ima strpljanje sa njom, ali u zadnje vreme mala je nemoguca. Naradjuje ocu, ucenjuje ga, ne slusa, trazi samo vreme za sebe… Od nje se ne moze progovoriti rec… I to kada dodje otac. Sa majkom je drugacija, ali ponekad i sa njom pravi problema. Mene, kao baku, drzi na odstojanju jer sam ja bila sa njom kada je bila 11.5 meseci i morala sam se vratiti u Srbiju. Sada sam ponovo sa njima. Da li je moguce da i moje prisustvo snosi deo krivice za njeno ponasanje. Moja cerka je na kraju strpljenja, ali smo se dogovorili da dok sam ja ovde oni provode vreme sa cerkom, a ja cu njega cuvati. On je beba, u martu dve godine, i mi smo dobro. Sta da radimo sa njom? Da li je potreban psiholog, ili sta…? Mnogo vam hvala na odgovoru i vremenu koje ce te provesti. PoZdrav, Milica Paripovic

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 5 years ago

Poštovana,

Ljubomora na novu decu, česta je kod prvorodjene dece i sasvim je normalna pojava. Na ovaj način ona poušava da se izbori za pažnju, negu i ljubav, koju joj odjednom oduzima mladje dete. Ma koliko vi to pokušali da pripremite ili izbegnete, deca će osetiti zapostavljenost i promeniti svoje ponašanje. Svesno ili nesvesno, više nege pružaće se bebi, što je takodje sasvim normalna stvar.

Nisam sigurna kako vi možete da snosite deo krivice za njeno ponašanje, medjutim pozvao bih vas da razmislite da li je dobro to što ste ih sada razdvojili i što vi čuvate novo dete. Na ovaj način gradite separaciju i novom detetu u krucijalnom dobu kada mu je potrebna majka.

Vaša unuka jednostavno treba da se navikne na novo dete, a to će trajati duže ili kraće. Neka im vreme koje provode sa roditeljima ili vama bude zajedničko druženje, a takodje možda bi bilo bolje da ona ipak ima pravo na neke svoje igračke koje ne mora da deli, već je podržite da ima svoje individualne aktivnosti sa samo tim igračkama, kako bi imala osećaj sigurnosti da je nezavisna od bebe. Razmislite i o tome da uključite starije dete u kupanje, hranjenje i ostale interesantne obaveze oko bebe i svako pokazivanje ljubavi nagradite pohvalom, zagrljajem ili na neki drugi način.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)