Osecaj opijenosti 2020-03-31T17:40:35+00:00
Anonymous asked 4 years ago

Postovani,

Imam 22 godine. Zadnjih mesec dana se osecam kao da sam pijan. Desava mi se da nesto kazem, i da posle 20-ak sekundi ne mogu da se tacno setim sta sam rekao, a poznat sam po tome da mogu da citiram sebe ili nekoga od reci od reci, a sada ne mogu. Znam uglavnom o cemu sam pricao, ali ne i to sta sam tacno rekao. To je ono sto me je najvise zabrinulo. Pocelo je tako sto sam neke svoje svakodnevne rute kao sto je odlazak od kuce do posla poceo da zaboravljam, ali ne kompletno nego npr. udjem u ulaz zgrade, popnem se do svog sprata i odjednom pomislim da ne mogu da se setim kako sam dosao tu. Jednostavno kao da me neko bacio tu gde sam. Celog zivota sam bio takav, da kad neke stvari ponavljam vise puta sta god to bilo, ne ulazim vise u detalje i jednostavno ne obracam vise paznju na njih, ali ovo je drugacije jer ne mogu da se setim tih detalja. Zadnjih 6 do 7 meseci su mi bili mozda i najstresniji period u zivotu. Dao sam sebi nekoliko ciljeva i najvazniji cilj, onaj kog smatram da mi je bio jedan od najvaznijih u zivotu nije se ostvario. I sada mi je jako tesko da se pomirim s tim da od toga nema nista. Sa druge strane mnogo radim, desava se nekada i po 12-13 sati dnevno i vecina tog posla se svodi na rad na racunaru i sedenje. Sve je pocelo pre nekoliko meseci kada sam usled nemogucnosti ostvarenja tog cilja poceo da osecam svakodnevnu nervozu mozda ponekad i bes zbog toga sto se nije ostvario. U medjuvremenu sam puno pio, mada mozda cak to ni ne bih mogao da kazem da je puno koliko je bilo skoro pa svakodnevno. Takodje od sredine septembra stan mi je pun ljudi, i od tada nisam imao kvalitetan i san celu noc. Posto celog zivota idem da spavam oko 4sata ujutro(tako samo se navikao) desavalo mi se da me probude vise puta u toku jutra, onda sam se prebacao iz sobe u sobu i slicno. Nista mi od ovoga ne bi predstavljalo problem da nisam poceo da imam taj osecaj opijenosti koji mi se javio. Mene zanima da li je to zbog nagomilanog stresa ili imam veci razlog za brigu? Hvala.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 4 years ago

Menjamo se i način na koji funcionišemo takođe se menja. Meni tvoj opsi deluje kao tipična posledica premorenosti i stresa. Možda ćeš se morati pomiriti sa tim da će te rad i habanje, da tako kažem, koje rad podrzumeva, naprosto menjati. Sunovrat ciljeva takođe vodi nekoj vrsti depresvne reakcije, povlačenja, u tvom slučaju možda povlačenja iz prisutnosti u običnoj svakodnevnoj stvarnosti, za koja je rutinizirabna i za koju nam pristunost, s druge strane i nije potrebna.

I ostali razlizi koje sam prepoznaješ, učestala konzumacija alkohola, konprovitovan san, svakao veoma dorinose, kao što vidiš i sam. Mozak je pametan, mnogo pametniji od tvoga ega (svesnog bića) i on isključuje nepotrebno, kada je preopterećen, da bi sebi pribavio protora da se ne napreže kada ne mora. Možda je vreme za odmor i za reset.

Pozdrav!

)