Opet ta komunikacija 2018-03-19T23:41:14+00:00
asked 4 years ago

Postovani,

procitao sam sve teme vezane za komunikaciju, ali nisam nasao ni jedan slican problem.. Imam 26 godina, intorventan sam, nekomunikativan, u zadnje vrijeme i ankciozan, i to je ok.. Problem je sto u zadnje vrijeme izbjegavam ljude, jer nisam sposoban za normalnu komunikaciju.. Kad govorim to su uglavnom nebuloze, imam cudne stavove, cesto vrtim iste teme, istu pricu.. Posebno mi je neprijatno kad treba da pocnem razgovor kad sretnem nekoga, tada uglavnom lupim par recenica sa vjestackim osmjehom na licu, dok me oni cudno gledaju.. Ali bas svako sa kim sam ‘pokusao’ da komuniciram imao je onaj pogled ‘wtf’, nije neki moj trip.. Nejgore od svega sto sam ja svega toga svjestan, ali ne znam kako to da promjenim.. Kao da ja i ne pricam nego da rijeci mehanicki izlaze.. Bojim se da pocinjem da ludim.. Koristio sam dugo marihuanu, moze li razlog biti u tome? Ili mozda sumnjate na neki tezi poremecaj? Bilo kakvo objasnjenje bi mi puno snacilo.

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

*Introvertan, greska pri kucanju..

)

Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovani,

Nailazim na kontradikciju čitajući Vaš post. Naime na početku tvrdite da ste ok sa svojim osobina, međutim ostatak teksta, čini mi se, velikim delom kritika Vaše nekomunikativnosti i anksioznost. Da li ste svesni toga? Pogledajte kako i da li Vaš stav prema onome što se dešava oko Vas pojačava Vašu nekomunikativnost. Dalje, vidite kako ste Vi sa tim što ispadate čudni?

Dalje, pozvao bih Vas da eksperimentišete sa jednom interesantnom intervencijom u psihoterapiji, koju je osmislio psihijatar i egzistencijalistički psihoterapeut Viktor Franka. Naime, reč je o “paradoksnoj intenciji”. Intervencija je vrlo jednostavna, umesto što se borite protiv toga da ste čudni i da ostavljate na ljude “wtf” utisak, Vi se potrudite da budete što čudniji i nekomunikativniji u tim situacijama. Potrudite se da budete najčudniji čovek kojeg su ljudi ikada videli. Pokazano je da ova intervencija, zaista pravi čuda i deluje neverovatno na anksioznost. Ostavljam Vam da vidite da li će i Vama značiti.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)