nezainteresovanost kod tinejdzera 2021-02-25T16:46:08+00:00
Forum Život PitaCategory: Problemi mladih, Adolescencija...nezainteresovanost kod tinejdzera
Anonymous asked 6 months ago

Postovani,
vec godinu unazad supruga i ja primecujemo,za nas cudne promene kod nase cerke. Ona je pre neki dan napunila 13 godina.
Promene se ogledaju u tome da je izgubila interesovanje za drustvo,pa 90 posto svog slobodnog vremena koristi za internet.
Najcesce je jedva nateramo da sa nama ili nekom drugaricom proseta.
Ponekad primetimo da je plakala,a kada pokusamo da saznamo razlog,ili ne ume da nam objasni(“doslo joj”) ili kaze da je slusala neku tuznu pesmu.
Primecujemo da tesko mozemo da se izborimo sa takvom sitiacijom.
Kako da joj pomognemo?

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 5 months ago

Poštovana,

Na prvom mestu, mislim da treba uzeti u obzir da se generacija vaše ćerke uglavnom i druži preko interneta, društvenih mreža, dopisivanjem, čak preko igrica.

Kao roditelje podržao bih vas u radoznalosti oko toga kako vaša ćerka provodi vreme na internetu, kao i u razgovoru sa njom o drugim oblicima socijalizacije.

To što povremeno oseća tugu i plače prirodna je i čak zdrava pojava. Ako pri tome ima tajni, i to je važna potreba adolescenata koji rade na procesu razgradnje svog dečijeg selfa i prvobitnih porodičnih odnosa.

Tajne adolescente odvajaju od sveta roditelja i sveta detinjstva i podržavaju roditelje da odnos prema mladoj osobi menjaju. Odnos između roditelja i deteta se raspada da bi napravio mesto novom, odnosu između dve odrasle osobe.

Srdačno,
Nikola

)